Crveni križ: ‘Zbog lažnih vijesti i dezinformacija koje se šire društvenim mrežama, opada broj donacija’

FOTO: Facebook

Kako bi se ubrzala izrada popisa građana kojima je pomoć u potresom pogođenom području najpotrebnija, Hrvatski crveni križ inicirao je sastanak s gradonačelnicima Gline, Petrinje i Siska.

“Kako bi prikupljena sredstva čim prije bila podijeljena stradalom stanovništvu, Hrvatski Crveni križ inicirao je sastanak s gradonačelnicima triju gradova najviše pogođenim potresom – Glina, Petrinja i Sisak s ciljem ubrzavanja kreiranja popisa građana kojima je pomoć najpotrebnija”, stoji u priopćenju Crvenog križa.

Do jučer je na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno ukupno 36.472.234,15 kuna donacija fizičkih i pravnih osoba.

Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 74.442 poziva, što iznosi 465.262,50 kuna donacija.


Tijekom jučerašnjeg dana HCK je podijelio više od 31 tone hrane, 24.000 litara vode, više od 13.000 toplih obroka te 250 deka, 193 grijalice, 28 agregata i 191 paket dječje hrane.

Izvijestili su kako timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć među stanovništvom te provode aktivnosti s najmlađima.

Upozorili su i na brojne lažne vijesti i dezinformacije koje se šire društvenim mrežama.

“Za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana se ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i udaljena sela, a pomoć se pruža svima kojima je potrebna. Napominjemo da neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama rade direktnu štetu stradalom stanovništvu te opada broj donacija koje će iznimno transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja”, poručili su.

Na stranicama HCK mogu se pronaći informacije o načinima pomoći te adrese s lokacijama gdje osobe pogođene potresom mogu potražiti humanitarnu pomoć.

Komentari