CRKVA NIJE KAFIĆ ILI TERETANA: Duhovna gimnastika je ono što nam treba za Božić, govori nadbiskup Barišić

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Nadbiskup Marin Barišić rekao je kako se nosi s ovim neizvjesnim vremenima: ”Da, neobična je situacija. Tako da ona poslovica talijanska “Il natale con i tuoi, la pasqua con chi vuoi”, Božić sa svojima, a Uskrs s bilo kome, evo narušena je, ali vjerujem da ostaje uvijek ovo toplo ozračje obitelji, kao najidealniji prostor slavlja Božića.”

Dodao je kako vjeruje da je obitelj hram ljubavi i svetište života, piše Dnevnik.hr.

Stožer je odobrio mise u crkvama pod određenim mjerama, a kako mjere jačaju čuju se prigovori da se u crkve može, a u teretane ne može. Na pitanje jesu li kriteriji jednaki za sve, nadbiskup je rekao kako on ne bi izjednačavao crkve s kafićima i teretanama.

”Meni je žao da ne mogu biti otvoreni svi ovi sadržaji, sve je poremećeno s koronavirusom. Svi sadržaji nisu isti. Ja se sjećam prije kad je bila normalna situacija da su kafići i restorani za Badnjak i za Božić zatvarali svoje restorane, kafiće pa vjerujem i da su mnoge teretane za Božić bile zatvorene. Ne bih izjednačio kafiće, restorane, teretane s crkvama. Crkva je ipak nešto drugo, crkva je jedan prostor u kome se treba za Božić naći jer treba nam i duhovna gimnastika”, izjavio je nadbiskup Barišić.


Nadbiskup je rekao kako vjeruje stručnjacima:

”Ovako, puno ima neznanja. I stručnjaci priznaju. Sigurno svi učimo. Vjerujem da je sada potrebno poštivati ove norme od onih koji znaju više i koji se trude da saznaju i da nam prenesu te informacije. Vjerujem da su provjereni ovi lijekovi i ova cjepiva, i normalno nije obveza, ja vjerujem, i nije prisila”, rekao je nadbiskup.

Preporučio je ljudima da se cijepe. ”Ja preporučujem da stvarno slijede upute stručnjaka, i da prihvate cjepivo”, kazao je biskup. Dodao je kako vjeruje da će se i sam cijepiti. ”Ja sam koronu prebolio pa ću sada vidjeti u kojoj sam kategoriji i kad bih se trebao cijepiti. Vjerujem da ću se cijepiti”, zaključio je Barišić.

Komentari