Covid dodatak za umirovljenike: ‘Cijeli proces je neodgovoran i neozbiljan’, smatraju iz HSU-a

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja nezadovoljan je načinom na koji Vlada donosi odluku o isplati covid dodatka za umirovljenike. Dodaci su bili prijedlog upravo HSu-a, ali je Hrelja ocijenio da je cijeli proces neodgovoran i neozbiljan.

“Pregovarači s vladine strane kažu da ispituju mogućnosti, ministar Marić uredno šuti i zagonetno se smješka, predstavnik vlade kaže da su umirovljenici zadovoljni zato što se uopće razgovara… Proces bi trebao biti javan i transparentan i da se zna koji su kriteriji… Cijeli proces je dosta neodgovoran i neozbiljan“, smatra Hrelja, koji ujedno ističe da je njihov originalni prijedlog prepolovljen.

Zamišljeno je da to bude socijalni dodatak, da se onima do 2500 kuna isplati jednokratno 2500 kuna, a onima od 2501 do 4000 kuna isplati 1500 kuna jednokratno, i da se za građane bez dohodovnog cenzusa na potresom pogođenom području isplati dva puta po 2500 kuna pomoći”, rekao je Hrelja za N1.

“Na prvim pregovorima prijedlog je prepolovljen, a nakon toga tajac… Sve je pokriveno velom tajne, a temeljna intencija je bila da najsiromašniji dobiju kompenzaciju od cirka 200 kuna po mjesecu jer kriza traje već godinu dana, što je godinu dana patnje i neimaštine za njih”, dodao je.


Rekao je da je koronakriza otežala život umirovljenicima, iako je teško specificirati na koji način. Umirovljenike je pogodilo ograničeno kretanje, neviđanje obitelji, ali i to što su morali mijenjati životne navike.

“Za umirovljenike je ovo potpuno novi svijet na koji nisu navikli jer se moraju odreći svih navika”, smatra Hrelja.

Dotaknuo se i teme cijepljenja. Smatra da se cijepljenje u Hrvatskoj “događa vrlo neuredno” te da Hrvatska ostavlja dojam neorganiziranosti.

Ostavlja se dojam prema vani da smo vrlo neorganizirana i stihijska država i da je prekorednost pravilo ponašanja“, zaključio je Hrelja.

Komentari