Cjepivo protiv korone stiže u Hrvatsku već u prosincu? Poznata količina doza, ali ne i plan cijepljenja

Ilustracija, FOTO: Pixabay

Dio britanskih medija upravo je objavilo kako je izgledno da će Oxfordsko cjepivo tvrtke AstraZeneca uskoro dobiti privremeno odobrenje, čime je moguće da će prve doze cjepiva protiv covida-19 stići već krajem prosinca, piše Jutarnji.

Ovi se planovi za skoro cijepljenje temelje na očekivanjima da će Oxfordsko cjepivo, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Europska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300 milijuna doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava. Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 milijuna doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija – od starijih dio kroničnih bolesnika.

Plan cijepljenja za Hrvatsku


– Zasad nismo radili plan cijepljenja protiv covida-19 jer još nemamo informacije kad bi prve doze cjepiva mogle stići, ali primijenit ćemo slične protokole kao i za cijepljenje protiv gripe kad je riječ o prioritetima. To znači da će se prvi cijepiti stariji od 65, korisnici domova za starije, kao i djelatnici domova, svi zdravstveni djelatnici te kronični bolesnici – kazala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin za Jutarnji.

Ovih je dana u Hrvatsku stiglo prvih 220.000 doza cjepiva protiv gripe čija će distribucija početi uskoro.

“Pripremili smo se za sezonu cijepljenja protiv gripe i to tako da će dio posla obaviti liječnici primarne zdravstvene zaštite, a dio zavodi za javno zdravstvo. Mi ćemo cijepljenje obavljati u šatoru ispred Zavoda tako da ne bi došlo do kontaminacije ustanove virusom – objašnjava zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, dr. Sandra Šikić.

Dodaje da tijekom sezone cijepljenja postoje i mobilni timovi koji odlaze cijepiti korisnike domova za starije, pa isti pristup može biti i za cijepljenje protiv covida-19. Naime, u domovima za starije u Hrvatskoj ima 16.645 korisnika i 6322 zaposlenika koji će sigurno biti među onima koji će dobiti prve doze novog cjepiva. Spomenutih 1,5 milijuna doza koliko planira zasad kupiti Hrvatska, trebalo bi biti dovoljno za oko 850.000 starijih od 65 godina, kao i za duge osjetljive skupine te za oko 75.000 zaposlenih u zdravstvu.

Komentari