Chef Janković uzvratio ministru Horvatu: ‘Postavili smo standard koji ‘sustav’ ne zna i ne može pratiti’

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Za unesrećene sugrađane koji žive u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji od ponedjeljka će kuhati vojna tvrtka Pleter. Najavio je to u subotu ministar graditeljstva Darko Horvat i poručio da će se time “osigurati veća sigurnost u pripremi hrane”. Pritom je rekao i kako je, po njegovom mišljenju, 15.000 kuhanih obroka koliko se sada dnevno priprema, previše.

Nekoliko sati kasnije, na Facebooku je oglasio se chef Mate Janković koji je herojski krenuo na Baniju odmah nakon razornog udara i koji danima tamo volontira.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ovo što sada pišem i radim je moj zadnji post po pitanju svega što se trenutno događa. Moje kolege i ja smo kotačić nečeg što nama ima smisla. Krećem od sebe, dao sam što mogu, neki su dali puno više, ali smo nešto dali. Činjenično stanje je da smo zaobišli “sustav” koji nas sada svojata i “preuzima”, ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći. Možda je problem što smo postavili standard koji ‘”sustav” ne zna i ne može pratiti. Možda.


Da se ne lažemo, godinama kolektivno stvaramo atmosferu gdje nekompetenciji dajemo na značaju zbog sitnih osobnih interesa. Mi ljudi iz oštećene industrije – slobodni smo svi, boli nas što ne stvaramo, što ne radimo, što smo visoko turažni strojevi koji stojimo ugašeni zbog okolnosti koje su nas snašle. Nisam glasnogovornik organizacije, već osoba koja je zbog svog djelovanja stvorila sljedbeništvo društvenih mreža i pozornost medija. Zato koristim ovu platformu da ukazujem i izvještavam javnost lišen PR umivenosti i počešljanosti svega što se plasira.

Nisam nužno u pravu, možete me demantirati i ispraviti činjenicama, ali se trudim reci istinu s mog stajališta i ispričavam se ako sam u krivu. Ljudi, stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki volontirali, neki objektivno izvještavali. Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš. Naš je posao volontirati, a ne biti sustav. Pomazite i dalje, ne zaboravite na osobu koja je u 15 sekundi izgubila sve. Vratimo se na “zaobišli smo sustav” – nema ga. Nemojte zaboraviti to. Molim vas”, poručuje Janković.

Komentari