Čeka li nas bijeli Božić i škripanje snijega pod debelim toplim čizmama? Objavljene prve dugoročne prognoze za zimu!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Meteo Servis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu.

Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su europski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima. Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tijekom zime diljem svijeta bit će iznadprosječne.

U Europi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura. Kako piše Severe Weather Europe, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka. UKMO model najavljuje puno veće temperaturno odstupanje diljem Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki.

Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina oborine očekuje nad Skandinavijom. Američki model također najavljuje da će zima u Europi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela. Zima bi trebala biti toplija Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Europi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.


Komentari