CAPAK: ‘Situacija je eskalirala! Ne tražimo da liječnici obiteljske medicine preuzmu naš posao, nego ih molimo za pomoć’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, komentirao je porast zaraženih od koronavirusa. Kazao je da još nemamo eksponencijalni rast iako nam je indicija jako skočila.

“Nažalost zbog velikog broja zaraženih incidencija je jako skočila i imamo preko 200 zaraženih na 100.000 u 14 dana, što je loše. Još prošli tjedan smo relativno dobro stajali s nešto više od 100 zaraženih na 100.000, međutim, sad zbog ovih brojki preko 1000 i slično, sad nam je jako skočila incidencija”, rekao je Capak i dodao da nema govora o eksponencijalnom rastu, prenosi N1.

“Ne, nemamo eksponencijalni rast jer bi to značilo da je brojka eksponentno rasla od jučer do danas, a to nije. Imamo velike brojke, imamo veliki rast, ali nemamo eksponencijali rast.”

Osvrnuo se na činjenicu da se govori o tome da će liječnici obiteljske medicine tražiti kontakte zaraženih, na što se Kohom žalio.


“Nije točno da je to došlo bez najave, jer sam ja postavio to pitanje već na sjednici Ekspertne skupine kriznog stožera koja je bila prije tri tjedna. Međutim, od tada je situacija eskalirala. Tada smo dobili negativan odgovor od strane Kohoma, ali situacija je eskalirala od tada. I nama se događa da u nekim županijama, gradovima, epidemiolozi ne mogu niti nazvati one koji su pozitivni, a kamoli njihove kontakte”, kazao je.

Pojasnio je kako to točno izgleda.

“A sada ako pogledate kako to brojčano izgleda. Epidemiologa ima ukupno 103 tima u cijeloj RH i nose se sad s oko 1000 oboljelih i 5 do 10 puta više njihovih kontakata, dok liječnika obiteljske medicine ima oko 2.500 timova. I ako tu brojku raspodijelite na dnevni broj slučajeva to je svega nekoliko slučajeva po liječniku. Mi ne tražimo da oni preuzmu naš posao, nego ih molimo za pomoć, za one pacijente koji su njihovi, koji su njihovu osiguranici, što se tiče upisa u platformu, razgovora s njima i traženja kontakta. Naravno da mi epidemiolozi nastavljamo i dalje s kontaktom oboljelih i traženjem kontakata, ali i tražimo pomoć tamo gdje se radi o nijhovim osiguranicima”, pojasnio je.

Dodao je i kako se u ovom trenu ne pripremaju nove mjere, nego se apelira na građane da se primjenjuju one koje je donio Nacionalni stožer.

Komentari