Capak otkrio kada će se popuštati mjere: ‘Građani će i nakon druge doze cjepiva morati nositi masku’

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Krenulo je cijepljenje drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Svi koji su do danas dobili prvu, u iduća tri tjedna dobit će i drugu dozu.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, objasnio je kako će građani i nakon druge doze morati nositi masku.

“Znanost ne zna odgovor na pitanje da li osoba koja je imuna može biti kratkotrajni nositelj virusa i prenijeti taj virusa na nekoga drugoga. U to ne možemo biti sigurni i zato preporučujemo svima, bez obzira bili cijepljeni ili preboljeli COVID, da se drže epidemioloških mjera”, rekao je Capak za RTL.

Otkrio je kada će se moći popuštati mjere.


‘Pažljivo ćemo promisliti’

“Međutim kad nam brojke značajno padnu zbog toga što smo se cijepili, onda ćemo moći lagano popuštati te mjere“, pojasnio je Capak.

“Mislimo da ćemo uspjeti do ljeta procijepiti veći dio populacije i da će nam to dovesti određene gospodarske prednosti, naročito što se tiče turizma”, izjavio je Capak.

U jednom trenutku će se sigurno i domovi za starije otvoriti za posjetitelje, uvjerava Capak.

“No još uvijek ne znamo kakve će biti epidemiološka situacija i zbog toga se ta mjera još ne popušta. Ali u jednom trenutku će sasvim sigurno i to doći na red”, rekao je Capak.

Objasnio je da će dobro razmisliti zbog specifične situacije o popuštanju mjera.

“Mi ćemo prije 31.1. do kad su ove mjere na snazi, pažljivo ćemo promisliti da li je trenutak da se popuštaju mjere zbog specifične situacije zbog potresa, zbog novih sojeva i tako dalje”, izjavio je ravnatelj HZJZ-a.

Komentari