Capak otkrio kada bi moglo doći do smanjenja mjera obveze nošenja maski! ‘Cjepivo će biti besplatno’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Na press konferenciji Nacionalnog stožera ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o cjepivu protiv koronavirusa, ali i otkrio kada očekuje do kada ćemo nositi maske.

“Napravili smo plan cijepljenja. Ima sve elemente osim datuma distribucije i količine, to još ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda koja dođe u nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći cijepiti 62.5 tisuće ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000. Prioritetne osobe su bolesne osobe, osobe u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije”, rekao je Capak.

“Nakon toga cjepivo će se ponuditi svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti. Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, neće biti obavezno. Ali bilo bi dobro da se što više ljudi cijepi, to nam osigurava kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski”, objasnio je.

Rekao je kada će smanjiti obavezu nošenja maski.


“Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli bolest. I oni koji su preboljeli moraju u samoizolaciju jer mogu bolest prenijeti na druge, iako se sami ne mogu razboljeti. Kad padnu brojke, smanjivat ćemo mjeru obveze nošenja maske. Sva cjepiva koja su sada u proceduri, preporučuju dvije doze”, otkrio je Capak.

Objasnio je i kako cjepivo neće biti obavezno za sve, ali i da će biti besplatno.

Komentari