BRRR, TOPLO SE OBUCITE! Stižu nam najhladniji dani ove zime, HZJZ i policija poslali važna upozorenja

Damjan Tadić / CROPIX

Izgleda da nam vremenska prognoza neće ići na ruku. Hrvatsku čekaju jako hladni dani, najhladniji ove zime.

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime. Sunce kada se i ukaže, bude zubato, tu i tamo padne malo snijega”, rekao je Izidor Pelajić iz DHMZ-a uoči Dnevnika HRT-a.

I u subotu razmjerno hladno, na Jadranu sunčano, uz buru, na kopnu oblačnije, uz mogućnosti snijega.

U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja povremeno može pasti malo snijega. Dojam hladnoće pojačavat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu i do -7°C, a najvišu tek oko 0°C.


Podjednako promjenjivo i u središnjoj Hrvatskoj, također uz lokalnu mogućnost kratkotrajnog snijega. Umjeren sjeverac puhat će uz Dravu, a drugdje vjetar većinom slab, pa i na Banovini, gdje će ujutro temperatura opet pasti do oko -7°C.

U oblačnijem gorju povremeno slab snijeg, dok će na sjevernom Jadranu biti često i pretežno vedro te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, zbog koje će more biti valovito. Jutarnja temperatura u gorju od -11 do -8°C, u unutrašnjosti Istre oko -6°C, a uz more od -1 do 4°C. Poslijepodne od 4 do 8°C, u gorju oko -2°C.

Idućih dana na kopnu bit će još hladnije, osobito u gorju, gdje će se ujutro temperatura spuštati i do -13°C, danju većinom oko 0°C. Često će biti djelomice sunčano, a s više oblaka povremeno može pasti i još malo snijega, uglavnom u gorju, i to osobito u nedjelju. U utorak će zapuhati jugozapadni vjetar koji najavljuje zatopljenje sredinom tjedna.

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo, uz mjestimičnu susnježicu, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša i umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak sunčanije i stabilnije te i dalje razmjerno hladno, ponegdje dodatno ujutro uz umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, a vjetar će u utorak okrenuti na umjeren jugozapadni, s kojim će malo zatopliti, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

HZJZ izdao preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

“Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Važno upozorenje poslala i policija

“S obzirom na vremenske prilike, prianjanje pneumatika na podlogu je znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

Vozače dodatno podsjećamo kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN  121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica”, priopćila je policija.

Komentari