‘Broj novozaraženih nas opet mora početi brinuti’ Pulmolog upozorava i otkriva u kojem slučaju treba zaoštriti mjere

Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Pulmolog Saša Srića gostujući u Novom danu televizije N1 komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom, cjepivom, popuštanjem mjera kao i jučerašnji sprovod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Broj novozaraženih nas opet mora početi brinuti. Najveći je od siječnja. Porast ne možemo povezivati s novom relaksacijom mjera, to ćemo tek vidjeti kroz dva do tri tjedna. Ova brojka nam ukazuje da imamo razloga za brigu i da možemo očekivati pojavu trećeg vala”, istaknuo je na samom početku Srića.

Smatra i da su se građani počeli opuštati, a kašnjenje cjepiva dodatno otežava situaciju. Iako je zagovornik socijalizacije, Srića smatra da nas nepoštivanje mjera treba zabrinuti jer ne želimo opet ići u zatvaranje.

 “Kao liječnik moram reći da mjere nisu poštovane. One se moraju na sve odnositi jednako. Znam da nije lako, ali moramo zatomiti emocije i znati da su mjere beskrajno bitne”, njegov je komentar na Bandićev sprovod.


“Zagovornik sam socijalizacije, ali ponegdje se mjere ne poštuju i to nas mora zabrinuti da ne bismo opet za dva tjedna sve zatvarali”, kaže Srića i dodaje da smanjen broj preminulih od koronavirusa zasad ulijeva nadu. S  druge strane broj novozaraženih zabrinjava.

Komentirao je i nove mutacije u Hrvatskoj izjavivši da je sve više novih sojeva, no da nemamo potvrdu da oni izazivaju težu kliničku sliku. Ipak, treba imati na umu da oni jesu zarazniji.

“Postoji problem s cijepljenjem nacije, puno je manje nego se očekivalo. Najave da bi do ljeta bilo cijepljeno 50% ukupnog stanovništva, sad se govori da će biti 50% starijih. Što se tiče Sputnjika V, nemamo razloga ne vjerovati u učinkovitost i sigurnost cjepiva. Zagovornik sam da cjepivo mora proći EMA-u, no ne bih imao ništa protiv interventnog uvoza ako HALMED preuzme odgovornost. Bitno je da imamo nečiju potvrdu”, komentar je Sriće na cjepivo.

Što se tiče popuštanja mjera i otvorenih terasa, pulmolog upozorava građane da se ne opuštaju previše.

“Kroz period od dva tjedna trebat će se opet vidjeti kako se broj novozaraženih ponaša. Apeliram na ljude da se što manje grupiraju, da se drže distance da kroz dva tjedna ne bismo imali veći broj i situaciju zatvaranja. Cjepivo je bitno, ali ne može zamijeniti beskrajno bitne mjere, ne opuštajmo se previše”, kaže i dodaje ako broj novozaraženih bude iznad 750 i nastavi se povećavati, to je znak za alarma.

Brojka preko tisuću novozaraženih znak je za pooštravanje mjera, zaključio je.

Komentari