Božinović objasnio zašto nema popuštanja za kafiće i restorane: ‘Na prvom mjestu je zdravlje’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite RH od 11 sati održao je press konferenciju.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117, među kojima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent.

Preminulo je 29 ljudi.

“Brojka od ovog tjedna je 13 puta manja od prošlog tjedna. Trenutno inicidencija je 189,0 prosječna. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka županija. Na sedmom mjestu smo ljestvice zemalja EU po 14-dnevnoj incidenciji”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.


“U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2. Utrošili smo više od 79 tisuća doza cjepiva. Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata”, rekao je Capak.

Obratio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Bilježimo pad novozaraženih, to se odražava i na broj hospitaliziranih, danas je on nakon dugo vremena ispod 1300. Relativno velik broj je bolesnika na respiratoru, danas njih 121, a imamo i veliki broj preminulih.

Klinička slika je još uvijek relativno teška, ali omogućila nam je blago ublažavanje mjera, ali osnovne mjere ostaju iste.

Novi sojevi virusa su u zemljama koje su u našem susjedstvu, moramo biti svjesni i zastoja u cjepivo, toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje”, objasnio je.

Odluka do 15. veljače

“Odluka o nužnim mjerama će stupiti na snagu večeras u ponoć. Traje do 15. veljače”, potvrdio je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Božinović je komentirao najave ugostitelja i vlasnika teretana da će otvoriti vrata.

“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga s obzirom da su mjere koje će biti obuhvaćene ovom odlukom su zapravo samo produženje mjera koje vrijede vć nekih dva mjeseca. Provedbom tih mjera smo došli do toga, iako i u ovom trenutku imamo najliberalnije mjere, imamo i jasan trend pada. Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, taj broj treba još uvijek spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka je vrlo jasno postavila prioritete.

Kad se ide u popuštanje osnovno pravilo je da mora biti postupno, a s obzirom na sve okolnosti i s novim sojem virusa i dostupnosti cjepiva koje se donekle zakompliciralo, moramo ići vrlo oprezno. Ukoliko se ide s popuštanjem na prvom mjestu je zdravlje, obrazovanje, gospodarstvo, a nakon toga ostale djelatnosti. Mi smo to prilično jasno komunicirali. Za ove djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. U drugim članicama EU su ti objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušavali što više držati otvorenima.

Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti.

Ukoliko nam se ne dogodi neka nova varijanta virusa i brojevi budu dobri, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji”, pojasnio je Božinović.

Dodatno je pojasnio zašto ni terase sada nisu otvorene.

“Da je danas 24, umjesto 4 stupnja Celzijeva, terase bi bile otvorene. Vani još uvijek je vani hladno i nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti i zbog toga su odluke takve kakve jesu i rekli smo vrlo jasno do 15. veljače. Ako nam trendovi budu povoljniji do 15., onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji”, objašnjava.

Capak o cjepivu i gripi

Capak je odgovorio na pitanje hoće li cjepivo AstraZeneca danas biti registrirano i kada dolazi u RH.

“Cjepiva se za područje EU registriraju u Europskoj agenciji za lijekove koja ima stroge procedure i legislative. To znači da ne može aplicirati i registrirati se netko tko ne zadovoljava te kritrije. To je cijena sigurnosti naših cjepiva. Ona garantiraju sigurnost. Za druga cjepiva za koje nemamo podatke i koja nisu na transparentan način došli na tržište, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da Europska agencija za lijekove kaže je li cjepivo sigurno i učinkovito”, rekao je.

“Podaci koji kažu da se AstraZeneca ne može koristiti za starije od 65, ne možemo ih potvrditi jer nemamo dovoljno podataka za to. Na kraju dana je dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, i to u tri tranše”, dodao je Capak.

“Vlada će se drugi put cijepiti unutar sedam dana, a Stožer se cijepio u utorak”, rekao je Capak.

Odgovorio je i na pitanje gdje je gripa.

“Nismo zabilježili nijedan slučaj gripe niti je bilo kliničkih izvještaja da bi se posumnjalo na gripu. To ne znači da je gripa nestala. Svega nekoliko slučajeva. Mjere koje se provode protiv korone su sigurno učinkovite i protiv gripe, niti protiv jedne respiratorne infekcije maske ne štite sto posto”, pojasnio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, izjavila je kako se previše traži krivca za sve.

“Imam kolegu koji se zarazio pet dana nakon što je primio prvu dozu. Nije još primio drugu. Tko je sad tu kriv – on, okolnosti, virus… Previše se iscprljujemo traženjem krivca u svemu”, rekla je Markotić.

PRESS KONFERENCIJA:

Komentari