BOZANIĆ NEGODUJE ZBOG NOVIH MJERA! Poziva na veću osjetljivost prema vjerničkoj stvarnosti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Josip Bozanić večeras je ponovno upozorio na nelogičnost epidemiološke preporuke o okupljanju najviše 25 vjernika u crkvama te je pozdravio što je dopuštena iznimka na Badnjak i Božić kada će dopušteni broj vjernika biti razmjeran veličini crkve.

Na Badnjak i Božić mise moraju završiti do 22 sata, a ta dva dana dopušteni broj prisutnih na misnim slavljima nije ograničen na 25, nego ovisi o veličini crkvenog prostora, podsjeća Bozanić u pismu vjernicima i svećenicima pozivajući se na odluku Stožera civilne zaštite koja stupa na snagu 21. prosinca i traje do 10. siječnja.

Bozanić kritizirao preporuke o najviše 25 vjernika u crkvama

Bozanić u pismu koje počinje riječima “Draga, subraćo svećenici, dragi vjernici” ponovno izražava nezadovoljstvo preporukama civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše 25 vjernika te se poziva na Francusku i brojne druge europske države u kojima se, kaže, poštuje kriterij veličine crkvenog prostora, a ne neki tehnički broj koji u sadašnjim nevoljama ipak provodi diskriminaciju.


Bozanić poručuje da će s tim u vezi i dalje nastojati da se postave jasni kriteriji tako da se štiti zdravlje, ali da se i ne dopusti pojačavanje napetosti u društvu. Pozivat će na pozornije razmatranje specifičnosti crkvenih okupljanja, na veću osjetljivost prema vjerničkoj stvarnosti, na dijalog i dosljednu primjenu kriterija.

“Smatram veoma štetnim postupanje kojim bi se, u traženju ravnoteže između medicinskih i epidemioloških zahtjeva te političkih ciljeva, izgubio dublji smisao, onaj naime koji niti u najtežim kušnjama nije problem, nego otvara obzore nade i rješenja”, navodi Bozanić u pismu.

Bozanić pozvao svećenike da se pridržavaju epidemioloških mjera

Uoči blagdana kardinal se u pismu posebno obratio svećenicima te ih pozvao da se pridržavaju epidemioloških preporuka i povećaju broj euharistijskih slavlja. Podsjeća ih da na Badnjak zadnja misa (ponoćka) mora završiti do 22 sata te ih poziva da za glazbeni izričaj angažiraju nekolicinu pjevača, ali ne i zborove.

Ujedno je dao dopuštenje da svećenici na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji na svetkovine Božića (25. prosinca), Sv. Marije Bogorodice (1. siječnja) i Bogojavljenja (6. siječnja) mogu slaviti četiri misna slavlja.

Za Badnjak i Božić svećenici trebaju odrediti broj mjesta u crkvi prema njezinoj kvadraturi tako da za svakog vjernika osiguraju sedam kvadratnih metara prostora. Obavijest o broju mjesta trebaju istaknite na ulazu u crkvu.

Bozanić dao upute i kako obavljati blagoslov obitelji

Cijelo vrijeme boravka u crkvi vjernici trebaju nositi maske, a pri ulasku dezinficirati ruke. Trebaju izbjegavati fizički dodir pri čestitanju Božića, a prije mise i nakon mise održavati razmak s osobama koje nisu članovi istog kućanstva.

Bozanić navodi i da blagoslov obitelji zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom treba organizirati izvan uobičajenih vremenskih okvira, eventualno u prvim mjesecima godine 2021. Kod blagoslova obitelji posebnu pozornost valja obratiti na pravodobno informiranje vjernika te prilagodbu njihovim životnim prilikama i uvjetima, poštujući u svakoj prigodi propisane epidemiološke mjere i upute.

Komentari