Boris Jokić dao prednost nastavi uživo, te objasnio zašto je odgoda opravdana samo kratkoročno

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vijest o tome da će dio učenika drugo polugodište nastaviti online, ovisno o epidemiološkoj situaciji podijelila je javnost. Podsjećamo, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i maturanti nastavu će imati u školama, dok će se ostali školovati online.

Također, devet škola na području Sisačko-moslavačke županije tražilo odgodu  dva tjedna dok se ne stvore uvjeti za odvijanje nastave. Zasad nije poznato znači li to da ih očekuje produžetak nastave na ljeto.

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u  HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” rekla je da je oko 20 posto učenika područja Banovine izvan svog prebivališta zbog posljedica potresa, no još nije poznat točan broj jer nisu sve škole dostavile potrebne podatke.

“Kad govorimo o broju teško je reći da je on konačan. U dogovoru s lokalnom zajednicom pokušava se povezati učenike s matičnom školom, naravno to neće priječiti ako netko od učenika želi obrazovanje nastaviti u mjestu gdje se nalazi. Učenik je učenik te škole dok god se ne ispiše”,  izjavila je Šerepac.


U emisiji je gostovao i Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društva istraživanja, koji smatra da se treba izaći u susret nastavnicima, roditeljima i učenicima na potresom pogođenom području te odgovoriti na njihove zahtjeve. Komentirao je nastavu s obzirom na epidemiološku situaciju, te istaknuo kako sva istraživanja pokazuju da je nastava uživo bolja od one na daljinu, no to ne znači da online nastavu treba odbaciti.

“Učenici osmog razreda i srednjih škola preferiraju učioničku nastavu jer je razumljivija i zanimljivija, ta u kojoj imaju osjećaj da je ono što se prenosi sadržaj, vještine i stavovi koji se trebaju usvojiti, da je to adekvatnije učinjeno nego u online nastavi. To je moj stav vezano za trenutnu situaciju”, poručio je Jokić i uputio kritiku ministarstvu.

Jokić smatra kako odgoda nastave nema dugoročne učinke, da je opravdana samo u kratkotrajnom roku, te da ostavlja posljedice ne samo na znanje, već i psihološko i socijalno stanje. Imao je i pohvalu za ministra Fuchsa koji je rekao da djecu ne treba prikazivati kao superširitelje i stigmatizirati ih. Ipak smatra da sustav nije dovoljno usavršio pristup online nastavi, te da potom pitanju nije učinjeno dovoljno.

Komentari