BORILA SE DO KRAJA! Enina objava nakon operacije slama srca: ‘Što reći za moje roditelje, osim sorry što sam vas namučila, heroji moji’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Neustrašiva, vedra i uporna. Riječi su to koje opisuju Osječanku Enu Šarac (24), koja je nakon godina hrabre borbe s teškim dijagnozama, u subotu zauvijek sklopila oči. Borila se do samog kraja.

Prošlog utorka Ena je u KBC Sestara Milosrdnica imala 13 sati dugu operaciju. Međutim, postoperativni postupak nije prošao kako su sve svi nadali i Ena je preminula. U Zagreb je, podsjetimo, poslana hitno jer joj je prije desetak dana, iz šava na glavi kojega je imala od posljednje operacije, počela curiti tekućina.

Bris je pokazao da je dobila bolničku bakteriju MRSA te je hitno trebala novu operaciju. Tijekom operacije liječnici su joj uklonili kranioplastiku koju je imala ugrađenu umjesto pola lubanje, presadili su joj u glavu mišiće koji su uzeli iz noge i leđa te presadili i jednu žilu iz noge koju su potom spojili iz glave na vratnu žilu.

Riječ je kompliciranoj operaciji u kojoj je ključno bilo da njezino tijelo ne odbaci presađene dijelove i da se uspostavi krvotok preko nove žile. Operacija je trajala duže nego su liječnici predviđali.


Nikada nije gubila optimizam

Unatoč svemu što joj se događalo, Ena nikada nije izgubila optimizam, a uvijek je rado pomagala svima koji su joj se javljali sa zdravstvenim problemima. O svemu je često izvještavala i putem Facebooka. Javila se i nakon posljednje, kobne operacije, vedra i duhovita.

“Dosta je odmaranja. Znam da sam Vam opet kidala živce trajanjem operacijetine jer kod mene sve mora biti komplicirano, jel’. Ja sam super, hvala dragom Bogu. A i glavurda je super. Noga je zamotana pa ne vidim je li super, ali garant je. Doktori su zadovoljni, a i ja sam. Jedan doktor mi je rekao: ‘Pa Ena, kod tebe ništa ne ide kako planiramo, nego nas namučiš 13 sati dok te ne zavolimo kao svoje dijete. Dok nam ne uđeš u krv i srce i dušu. Hmm… kao da sam ne daj Bože virus ili bakterija. Želim Vam svima zahvaliti na molitvama i brizi. Vi ste moje ljudine. Hvala liječnicima. Što reći za moje roditelje osim sorry što sam vas namučila, heroji moji. Ma nemam ja pojma zašto sam komplicirana, ja sam sebi baš taman. Pamtim samo majčinu rečenicu još od prve operacije prije 19 godina: ‘Ljubavi, najvažnija je psiha. Kada smo psihički jaki, sve možemo’. Evo izgleda da sam pobijedila i ovu tekmu. Voli Vas Šašavica i šaljem Vam pusu s više dijelova tijela u glavi nego u tijelu. I da, imam plave oči, jedem, pijem i sve ostalo. I da, osmijeh mi je na licu. Ena=selfuša”, napisala je 1. svibnja, nakon operacije, a objavila je i nekoliko slika na kojima nasmijana pozira u bolničkom krevetu.

Inače, Ena je kao djevojčica u 2. razredu osnovne škole saznala da boluje od tumora na mozgu. Od tada ju hrvatska javnost poznaje kao hrabru djevojčicu, kasnije djevojku, koja se nikada ne predaje. Ena je do sada preživjela pet sepsi, pet kirurških otvaranja glave, tumor na kralježnici, operaciju noge, godinu i pol je bila prikovana za invalidska kolica, dobila je dijabetes, akutnu mijeloičnu leukemiju i, kroz godine, više problema sa bubrezima, mokrenjem i ostalim nuspojavama lijekova i terapija kojima je bila izložena.

Uvijek je bila tu za druge

Podsjetimo, nakon razornog potresa u Petrinji, Ena je ganula cijelu Hrvatsku kada je preko društvenih mreža potražila dječaka Leona kojemu je željela pokloniti svoj novi Play Station 4 kojega je od roditelja dobila za Božić.

Maleni Leon nakon potresa izvučen je iz smrskanog automobila u samom centru grada, a fotografije akcije spašavanja obišle su cijeli svijet. Taj prizor Enu nije ostavio ravnodušnom, te je dječaku htjela vratiti osmijeh na lice, barem na Božić.

“Molim vas, ako itko zna ime ovog dječaka da mi javi. Taj strah u njegovim okicama ne mogu zaboraviti. Poklanjam mu od srca novi Play Station 4, sve igrice, joysticke, punjač za njih. Sve je novo i roditelji su mi ga kupili za Božić na 24 rate da skratim vrijeme u krevetu, ali ne mogu kada mi je to dijete stalno u glavi. Pomozite mi samo da dođem do njega MOLIM VAS. Ljubavi malena, javi se, kada bude sve dobro da se igraš u svom domu. Žao mi je svih i pomogla bi svima ali ispunite mi moju želju”, napisala je Ena tada, a nakon samo par sati javila se majka dječaka Leona.

Komentari