Bivši direktor Konzuma o prodaji Leda: ‘Bitno da proizvodnja i veliki dio zaposlenih ostane u Hrvatskoj’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Fortenova grupa prodala je svoj brend Ledo britanskoj korporaciji Nomad Foods za 615 milijuna eura. Nomad Foods također se bavi proizvodnjom smrznute hrane u Zapadnoj Europi, ali nije prisutna na regionalnom tržištu. Kupac će cijeli iznos Fortenovoj grupi isplatiti u gotovini u trećem tromjesečju ove godine.

Jedan od bivših direktora Konzuma, Dragan Munjiza, komentirao je za RTL Direkt kako je zanimljivo da kupac proizvodi smznutu hranu, ali nema sladoleda.

“To je jedna velika prilika za Ledo, i druga stvar, bivšem vlasniku je bilo nuđeno 450 milijuna eura”, rekao je Munjiza i dodao kako se sada postigla cijena koja je 13 puta operativna marža.

“Sve što je dvocifrena marža je izvrsno. Znači s jedne strane to je izvrsna transakcija za Fortenovu, ali i za Ledo, pa onda možemo reći i za ove kupce jer oni nemaju sladoled. S druge strane, kad sam dolazio, na Facebooku sam čitao komentare ispod vaše najave, to je tisuće ljudi koji žale za nekakvim odlaskom hrvatske proizvodnje. Ja vjerujem da će Ledo ostati ovdje, ali naravno, svaka kompanija ima nacionalnost. Znači, nacionalnost kompanije se vidi iz Upravnog i Nadzornog odbora, e sad ta kompanija više neće možda koristiti toliko špeditere hrvatske, marketinške agencije, nego će se to raditi negdje drugdje, ali bitno je da proizvodnja i veliki dio zaposlenih ostane u Hrvatskoj”, ispričao je Munjiza u RTL Direktu.


Komentirao je i činjenicu kako do sada to nije bila hrvatska kompanija, nego kompanija rusko-američkih financijskih institucija i banaka.

“Bitno je znati da sadašnji vlasnici nisu htjeli nisu htjeli biti vlasnici, oni su bili kreditori Fortenove, odnosno Agrokora, i to nije njihov osnovni biznis. Znači, ono što je dobro za Ledo pa možda i za neke druge kompanije, da ako već ne mogu biti hrvatske, onako kako to prosječan Hrvat percipira, da to budu multinacionalne kompanije, koje znaju svoj posao, koje su kapitalno ispravne i koje će onda unaprijediti taj dio poslovanja”, rekao je.

Munjiza je dodao kako kompanija dobiva tijek novca, a vlasnici imaju neka dugovanja, potraživanja od prije i konsolidirat će se poslovanje. Dodao je kako će zapravo oni koji su izgubili dio novca na ovaj način moći to vratiti na način da se kompanija ne upropasti, nego da se integrira s nekim jačim i boljim.

“Znači, vlasnici Fortenove grupe su bankari i investicijski fondovi, oni se ne bave ni maloprodajom ni proizvodnjom”, pojasnio je.

Kaže kako je od Leda vrijednija Jamnica te da je spremna za prodaju.

“Kod Belja i ostalih  je možda komplicirana situacija jer najkompliciranija je kod Konzuma. Konzum se sigurno neće prodavati dok se ne integrira s Mercatorom, pojasnio je Munjiza.  Dodao je kako su se tek sada ostvarile pretpostavke da se ova dva lanca spoje te da je to onda jedan veliki lanac koji bi mogao biti zanimljiv.

Komentari