BEROŠ OTKRIO VELIKU TAJNU O CJEPIVU: Možemo biti presretni što je tu, ali potrebno je naglasiti ovo

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U emisiji Hrvatskog radija gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš, a glavna tema bilo je cjepivo. Prvotno je naglasio kako je “cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni”, a zatim je i otkrio kada se očekuje prvo cjepivo.

“Prvo cjepivo se očekuje 26. prosinca, stiže simboličnih 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29. prosinca. Značajnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem”, rekao je za HTV.

“To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske”, dodao je.

“Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglašavati da bi cjepivo bilo učinkovito moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih”, rekao je ministar.


“Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva očekuje se da bi građani počeli cijepljenje tijekom proljeća, a moguća su iznenađenja ako se odobre i cjepiva drugih proizvođača”, objasnio je Beroš.

Ministar je komentirao i koliko će cjepiva doći u Hrvatsku.

“Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza negdje u 4. kvartalu 2021. godine, ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta”, nabrojao je Beroš.

Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se”, dodao je.

“Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će krenuti cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta”, rekao je, dodavši da će građani moći birati kojim će se cijepiti kad na tržištu bude više cjepiva.

Istaknuo je i da je svjestan da kod nekih postoji strah od cjepiva.

“To je prvenstveno strah od nepoznatog. Tehnologija proizvodnje cjepiva je razvija desetljećima. Angažman čitave znanstvene zajednice omogućio je da se cjepivo proizvede u kratkom razdoblju. Jučer je rečeno da s obzirom na nove mutacije, ako će biti potrebno, moguće premodulirati cjepivo u roku od 6 tjedana kako bi se prilagodilo novog strukturi”, rekao je.

Oko mutiranog soja virusa u Velikoj Britaniji rekao je kako se tome pridaje važnost jer je došlo do promjena u predjelu šiljak proteina koji su važni za infekciju ljudske stanice.

“Činjenica je da je možda detektirano nešto veće širenje zaraze, ali ne i promjena u kliničkoj slici. To je i nadalje zabrinjavajuće jer ako imamo veći broj zaraženih s istom kliničkom slikom problemi će biti prisutni. Zbog toga je većina zemalja EU, pa tako i Hrvatska, ograničila zračni i drugi promet prema Velikoj Britaniji do 31. prosinca”, rekao je.

Bit će provedena javnozdravstvena informativno-edukativna kampanja koju je osmislio HZJZ i krenut će s početkom cijepljenja. Rekao je i da je smanjenje broja oboljelih dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i pridržavanja istih.

Komentari