Beroš: ‘Nemam informaciju da je došlo do nestašice lijekova u KB Dubrava, mene sada brine nešto drugo’

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu “Stanje u zdravstvu – dugovi” održana je u ponedjeljak, a sazvana je na temelju zahtjeva trećine članova Odbora.

Okidač za sazivanje sjednice su prestanak isporuke lijekova za 33 bolnice i dugovi u hrvatskom zdravstvu.

Putem video veze su sjednici prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić.

Predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac je izjavila kako se rasprava odužila, a zaključci će se donijeti idući tjedan.


“Naša ozbiljnost prema zdravstvenom sustavu mora biti bolja, dosad je odnos bio maćehinski. Ministar Beroš na sastanku je potvrdio da se razmišlja o uvođenju u sustav dodatnih njegovatelja i njegovateljica sa Zavoda za zapošljavanje”, izjavila je.

Rekla je i kako se 80 do 90 posto svih sredstava koje bolnice dobivaju troši na plaće zaposlenih.

“Kako je glasnogovornik vlade i rekao, otišli smo se testirati. Dobio sam danas test da je negativan. Osjećam se dobro”, komentirao je ministar Marić svoje zdravstveno stanje.

“Mislim da je protekao dobro. Ima turbulencija, ovisno o okolnostima. Svi se slažemo da je zdravstveni sustav bitan. Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi. Ali isporuka lijekove još će biti otežana. Rebalans se očekuje u studenom”, smatra kako je sastanak dobro prošao.

“Mi i dalje govorimo o činjenici da sustav mjesečno generira nove obaveze. Prosječno 220 milijuna kuna. Problematika je izuzetno složena. Rekli smo prije nekog vremena da ćemo učiniti sve što je u našoj moć i da ne dođe do problema u opskrbi lijekova, ali da je nužno da se donesu mjere kako ne bi došlo do generiranja novih dugova”, govori Zdravko Marić, prenosi N1.

“Opcija je i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice, jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju.”

“Mi ne možemo ništa prije rebalanasa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba. Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve”, zaključuje ministar financija.

Vili Beroš je rekao kako se ne boji virusa te se osjeća dobro.

“Poslao sam zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava da vidimo kakvo je stanje. Ta bolnica igra važnu ulogu u borbi s koronavirusom. Zatražio sam izvješće, još ga nisam dobio. Nemam informaciju da je došlo do nestašice lijekova”, osvrnuo se na stanje u KB Dubrava.

“Mene kao ministra zdravstva izrazito brine što broj hospitaliziranih raste. Imamo planove, tu su sekundarni i tercijalni centri i oni će se popunjavati onom dinamikom kojom budu dolazili bolesnici. Veći izazov mogli bi predstavljati zdravstveni radnici koji bi mogli nedostajati”, govori ministar zdravstva.

“Ovi problemi u zdravstvu traju desetljećima. Nažalost s tim informacijama o njenom stanju ne mogu u javnost. Imala je određenu respiratornu problematiku koja je doprinijela svemu. Detalje ne znam, nisam obaviješten o pismu obitelji djevojke. Vjerujem da je struka rekla sve i da su se ponašali sukladno procedurama. Toliko vam mogu reći u ovom trenutku”, zaključuje Beroš.

Komentari