BANIJA ILI BANOVINA? Milanović dao odgovor na pitanje koje ovih dana izaziva burne rasprave

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Zoran Milanović je u srijedu bio u posjetu potresom pogođenim područjima, pa je odgovorio na pitanje koje muči mnoge ovih dana – Banovina ili Banija?

“Za mene je Banovina hrvatska, Banovina je i zgrada u Splitu. Banija je samo Banija, a Banovina je hrvatska. Ja sad više ne znam kaj je ispravno”, rekao je.

Sastao se s gradonačelnikom Petrinje, Darinkom Dumbovićem, gradonačelnicom Siska, Kristinom Ikić Baniček te dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić, a obratio se i javnosti, prenosi N1.

“Tu se kokošarilo očito ili su projekti toliko loši da su se kuće radile po lošim projektima i kralo se. To će, nažalost, ići u zastaru. Ne vidim kako to ne bi otišlo u zastaru, pa ne može se sve staviti u ratno profiterstvo. To je jedna od naših sramota, ali koga ćete optužiti?”, ljutit je predsjednik.


“Kuće su uglavnom obnavljane u programu, kroz nacrte koje je osmislilo Ministarstvo obnove, angažirano je stotine i stotine nadzornih inženjera, koji su potpisivali. To nisu stranački ljudi, to su stručnjaci s licencama i većina njih nije bila član nijedne stranke”, govori.

Spomenuo je i Pleter, koji od danas kuha obroke za stanovništvo i volontere. “Pleter ne radi besplatno. To je firma koja je izvučena iz MORH-a, da ljudi ne bi dobili otkaze, a koja s MORH-om radi određene poslove. To je mala firma, ali ne radi besplatno”, rekao je Milanović.

Nema sukoba s premijerom, Tvrdi Milanović. “Ja sam nagovarao premijera da proglasi katastrofu. Iskreno govoreći, to nisam rekao prvi dan kad je to trebalo napraviti, nego vjerojatno treći ili četvrti dan, ali sam vjerojatno bio prvi koji je to rekao”, zaključuje.

Komentari