Andrej Plenković: ‘Trebat će nam još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo dovoljno populacije’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade iznio je detalje novih mjera, te apelirao na pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera za spriječavanje širenja zaraze koronavirusom.

“Želim kazati nekoliko riječi o pandemiji. Kao što smo upozoravali na proljeće, ovaj jesenski val je puno teži. Ohrabruje što u zadnjih sedam dana imamo 6,5 posto manje novih slučajeva. Želim zahvaliti našim medicinskim djelatnicima koji svaki dan spašavaju živote, želim zahvaliti djelatnicima u domovima za starije, zahvaljujem i najvećem dijelu građana koji razumiju i daju ključan doprinos. Nijedna mjera bez toga ne može biti uspješna.

Podsjećam na 5 pravila: držanje distance, nosimo maske u zatvorenom i tamo gdje je gužba, perimo ruke, prozračujmo zatvorene prostore u kojem je više osoba, jedna osoba u zatvorenom može zaraziti više ljudi makar nosili distance, odgodimo druženja na nekoliko tjedana unatoč blagdanima. Zaraza se ne može širiti ako se ne družimo i ne susrećemo s drugima, toga se dovoljno ne pridržavamo. Važno je da damo svoj doprinos. Kada bi bilo tako, mogli bismo popuštati mjere.

Trebat će nam još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo dovoljno populacije. Ako se ne budemo pridržavali, nužno je uvesti i formalna ograničenja, iako bez osobnog angažmana nema uspjeha u mjerama. Trenutno su u pripremi nove mjere, cilj je učiniti sve kako bismo blagdansko vrijeme proveli na što mirniji način. Sad se borimo u smislu kliničke slike za što bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost”, rekao je Plenković.


“Osigurali smo dovoljno cijepiva, 5.6 milijuna doza cjepiva, kako bi smo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cjepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi”, rekao je Plenković. “Svi smo članovi jedne zajednice i imamo odgovornost jedni prema drugima”, dodao je.

“Smanjenje brojeva možemo očekivati samo ako se svi budemo odgodili veća druženja za Božić. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić”, rekao je Plenković.

“Bilježimo mali pad, ali nema mjesta upuštanju. Kao i uoči Uskrsa pozivamo ljude da smanje druženja. Isključivo mjere koje se poštuju i provode mogu spasiti živote”, rekao je Beroš.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je od posljednje vladine sjednice utvrđeno 81 kršenje mjere samoizolacije te su evidentirana i tri kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

“Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 7044 objekata, u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka Stožera. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 81 kršenje mjere samoizolacije. Bit će podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti”, rekao je Božinović na sjednici vlade.

Izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od zadnje sjednice vlade izvršili ukupno 985 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 12 usmenih upozorenja.

“Pripadnici Državne intervencijske postrojbe su proveli 485 nadzora, utvrđeno je 113 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno njih 76. Na daljnje postupanje je upućeno 37 službenih zabilješki koje su se odnosile na kršenje mjera”, kazao je Božinović.

Dodao je kako su operativne službe nastavile s opremanjem zdravstvenih ustanova, čiji su primatelji i ustanove socijalne skrbi s područja grada Zagreba i svih županija.

“U logističkim centrima ima 10,3 milijuna različitih artikala, znači nekih 760 tona zaštitne opreme. Ravnateljstvo je zaprimilo 70 uređaja za ventilaciju, dakle neinvazivnih respiratora koji su distribuirani medicinskim ustanovama. Također je planirana isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 tih maski”, kazao je Božinović.

Komentari