‘Ako ne smanjimo broj okupljanja, pred nama bi mogao biti težak period’ Božinović očekuje strože mjere i u drugim županijama

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je još jednu konferenciju za novinare u NSK. Govorilo se o aktualnoj situaciji s koronavirusom, postrožavanju epidemioloških mjera, te cjepivu.

Na samom početku konferencije predstavljeni su današnji podaci. U posljednja 24 sata zabilježena su 1802 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9052. Među njima je 1107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata. Preminulo je 16 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da imamo porast od 41 posto u odnosu na prošli tjedan.

“Incidencija je 353,5, najnižu ima Virovitičko-podravska, a najvišu Primorsko-goranska. Na ljestvici zemalja EU smo na devetom mjestu, najlošiju situaciju ima Estonija. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1438,6 i na 18. smo mjestu smo na ljestvici zemalja EU”, rekao je Capak.


O smrti 12-godišnje djevojčice

Kaže, na pressici 17.ožujka izvješteno je da je umrla osoba od 12 godina, oko toga se nepotrebno diže medijska prašina.

“Mi taj izvještaj dobivamo direktno od bolnica za zadnja 24 sata, ne stignemo prije pressice provjeriti točno o čemu se radi što sam i rekao. Ako od bolnice dobijemo da je preminula od covida osoba od 12 godina, mi izvijestimo. Radi se o 12-godišnjem djetetu i među otpusnim dijagnozama je akutna respiratorna bolest uzrokovana covidom”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Stožer poziva na odgovornost

Beroš kaže, nismo dovoljno oprezni i virus se širi, to dozvoljavamo nenošenjem maski, druženjem, općenito nepridržavanje mjera

“Zdravstveni sustav trenutno nije opterećen, no izbjegnimo situaciju iz 11. i 12. mjeseca. Put do epidemiološki sigurne destinacije je jasan: osobna odgovornost, pridržavanje mjera, cijepljenje. Ono se nastavlja na području RH, cijepi se putem masovnih punkteva i ordinacija obiteljske medicine. U Zagrebu se planira otvoriti punkt za masovno cijepljenje na Velesajmu”.

Masovno cijepljenje na Velesajmu

“Mi smo jučer imali sastanak o cijepljenju u Zagrebu, govorili smo o problemima. Zaključili smo da bi dobar tjedan početka masovnog cijepljenja bio iza Uskrsa. Tjedan prije, na veliki petak, trebalo bi doći 90.000 AstraZenece. Očekujemo i 34.000 Pfizera. Moderna dolazi svaka dva tjedna, došla je jučer poslijepodne. AstraZeneca je došla danas, došlo je nešto više, 12.000 umjesto 9800”, rekao je Capak.

U četiri županije oštrije mjere

“Ako ne budemo dovoljno disciplinirani i ne smanjimo broj kontakata i okupljanja, pred nama bi mogao biti težak period. Ne smijemo podcijeniti ono što nam se događa, širenje novog soja koji je zarazniji. Školski sustav nam sve više prelazi na online nastavu. Mjere na nacionalnoj razini ističu 31.3, vidjet ćemo postoji li potreba za novim mjerama na nacionalnoj razini. U ovim danima svjedočimo naglim skokovima broja zaraženih, a svima nam je cilj osigurati da je zdravstveni sustav dostupan, kao i održati gospodarstvo”, tvrdi

Cijepljenje u ordinacijama

“Informirao sam se kod ravnatelja Domova zdravlja kako napreduje proces cijepljenja, njihovi iskazi su drugačiji do onog što kaže Ban Toskić, to zbunjuje građane i mene kao ministra. Osnovni problem je aktivnost pružanja osnovne zdravstvene zaštite, po jednoj ordinaciji liječnika obiteljske medicine dolazi 3o doza tjedno, u prosjeku, riječ je o cijepljenju pet ili šest građana dnevno. Je li to toliki posao da onemogući svaku drugu aktivnost? Zagreb je organizirao 19 punkteva gdje se mimo ordinacija građani mogu cijepiti, svaki liječnik obiteljske medicine može odlučiti hoće li cijepiti građane u ordinaciji ili na punktu. Zahvaljujem kolegici što je zaradila 12 prekovremenih sati na punktevima. Dolaskom većeg broja cjepiva HZJZ je predvidio osnivanje masovnih punkteva nakon 7, travnja. Priča nije jednostrana, neka svi akteri komuniciraju konstruktivno s nuđenjem prijedloga, a ne samo kritika javnim putem”, tvrdi Beroš.

Jesu li mjere koje su na snazi dovoljne?

Capak kaže, bilježimo prilično veliki porast, no on je i dalje manji od onog na kraju listopada i tijekom studenog, on je usporeniji, možemo reći da je val u 11. mjesecu imao puno oštriji porast slučajeva.

Na pitanje hoće li biti strožih mjera i u drugim županijama, Davor Božinović rekao je kako ih očekuje.

“U Dubrovačko-neretvanskoj županiji se u četiri tjedna pogoršalo, tamošnji stožer uputio je prijedlog mjera, odnosio se na prvih pet jedinica lokalne samouprave, kasnije se proširio broj gradova i općina na cijelu županiju osim Mljeta, Korčule i Lastova. Poanta je, mjere su imale učinka, bilježi se pad od 27 posto na 14-dnevnu incidenciju, vidi se da mjere daju rezultate. U tom trenutku nije imalo smisla iste mjere uvoditi u nekoj drugoj županiji s manjom incidencijom. Kolegama nije bilo lako uvoditi mjere restrikcije koje su očito nužne, posebno za njih koji su turistička regija, aviodestinacija, ako ne budu spustili brojke, demotivirat će dolazak u Dubrovnik”, kaže Božinović.

“Moramo računati da skokovi u broju zaraženih nisu dobra vijest, sada moramo maksimalno biti koncentrirani na provedbu epidemioloških mjera koje su učinkovite ako ih se pridržavamo”, ističe.

Hoće li doći do pogoršanja situacije za vrijeme blagdana?

“Hoće li djeca širiti virus ako djeca odu baki i djedovima? To je osjetljivo i privatno pitanje, obraćao bi se punoljetnima i starijima po tom pitanju, u Hrvatskoj se može vidjeti baku, djedove i roditelje, no moramo biti oprezni. Ovdje vam ne treba negativan PCR test da biste otišli u dućan, a toga ima i blizu Hrvatske, nikada nije uveden policijski sat, ne vjerujemo u represivne mjere, ali sve što se radi mora biti povezano s osobnom odgovornošću. Zato apeliramo iz dana u dan, i na vjernike i na svećenstvo da se ponašaju krajnje odgovorno. Nadajmo se da će vrijeme to dopustiti, idu ljepši dani. I na otvorenom moramo biti oprezni, ovaj britanski soj se puno brže širi, a izgleda da su njegove posljedice na zdravlje ljudi teže”, kazao je Božinović.

O granicama

Novi odluke o zabrani prijelaza na granicama očekuju nas od 1. travnja.

“Što se tiče te odluke, mi ćemo anticipirati ono što je evidentno da će biti sadržaj EU uredbe za olakšavanje putovanja. Mi ćemo predvidjeti da se ulazak u zemlju olakša onima koji su se cijepili, preboljeli ili koji imaju negativan PCR”, kazao je Božinović.

Komentari