Gradska skupština odlučila: Nema govora o neprihvatljivom načinu organiziranja Adventa

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova odbacili prijedloge zaključaka kojima bi se naredilo gradonačelniku Milanu Bandiću da izvijesti Skupštinu o pravnoj osnovi i propisima temeljem kojih je organizirana ovogodišnja adventska manifestacija.

Za te zaključke glasovalo je 15 zastupnika, jedan zastupnik je bio protiv te 22 suzdržana. Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a ističe u obrazloženju da su razlog njihovog prijedloga medijska izvještavanja o načinu na koji je provedena organizacija “Adventa” u Zagrebu – “netransparentna procedura dodjele lokacija posrednicima koji zgrću milijune na ovom događanju te “reket” nametnut podzakupcima koji odrađuju posao ugostiteljske ponude i prigodne prodaje”.

“Takozvani kraljevi Adventa su poslove podzakupa, odnosno davanja na korištenje drugoj osobi, odradili tjednima prije nego su im od Grada dodijeljene lokacije. Pritom cijene zakupa, odnosno korištenja lokacija, koje poduzetnici plaćaju “odabranim” posrednicima iznose po nekoliko desetaka tisuća kuna, dosežući iznos od sto tisuća kuna za najbolje lokacije”, navodi taj Klub.

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a ističe da usporedbe gradskih prihoda za organizaciju “Adventa” s prihodima drugih gradova ostavljaju dojam velike prijevare te navodi da je za više od dvjesto postavljenih kućica Grad prihodovao manje od gradova koji imaju tek desetinu takvih mjesta.


“Troškovi rasvjete i uređenja grada se broje u milijunima kuna, a prihodi od cijelog događanja u stotinama tisuća. Razlika od desetak i više milijuna završila je u džepovima odabranih posrednika”, navodi taj klub.

U zaključku su stoga predlagali da Skupština izrazi nezadovoljstvo načinom organizacije “Adventa” “koja je skandaloznim privatiziranjem javnih površina i potpuno netransparentnom procedurom odabira povlaštenih zakupaca izvrgla ruglu institucije Grada, a sav prihod od organizacije prelila u džepove privilegiranih, te time umanjila prihode proračuna Grada”.

Da su ga zastupnici prihvatili, njime bi se zagrebačkom gradonačelniku naredilo da u roku od 30 dana podnese izvještaj o načinu na koji su odabrane tvrtke posrednici i svim procedurama koje su provedene, s datumima provođenja te financijsko izvješće koje će obuhvatiti sve posredne i neposredne troškove organizacije i prihode koje je Grad ostvario na ime zakupa javnih površina.

Komentari