JEDNOSTAVNO SAVRŠEN DESERT: Tu je sir, nutella i nema pečenja

Screenshot/Youtube

Zasigurno je se može reći da je torta od sira, odnosno ‘cheesecake’ jednostavno savršen desert, a zbog njegove popularnosti, ima mnogo varijanti. Ovo je jedna od njih. 

Sastojci:

Za bazu

150 g Oreo keksa
40 g Nutelle
40 g rastopljenog maslaca
30 g tostiranih lješnjaka


Za punjenje

2 jaja
50 g šećera
250 g mascarponea
60 g krem sira
5 g želatine
80 g Nutelle
40 g tamne čokolade
2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju.

Priprema: 

Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.

U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.

U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći. Ukrasimo po želji.

Komentari