‘NEPRIMJERENO I OKRUTNO’ Prijatelji životinja obratili se RTL-u zbog scene u ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’

Foto: TriDvaJedan-kuhaj/Ilustracija

Prijatelji životinja požalili su se RTL-u zbog tretmana hlapova u emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. Apel su poslali zbog, kako navode, “okrutnosti i neprimjerenosti ubijanja hlapova uživo u emisiji”.

“Potaknuti brojnim reakcijama zgroženih građana koji nam se javljaju, obraćamo vam se povodom sadržaja vaših emisija s temom pripreme hlapova gdje vam želimo snažno skrenuti pozornost na neprimjerenost i okrutnost ubijanja hlapova uživo u vašoj emisiji Tri, dva, jedan – kuhaj!”, stoji u apelu upućenom RTL-u.

Istaknuli su da živčani sustav hlapova ne funkcionira kao kod sisavaca te da je zbog toga način njihove pripreme posebno okrutan.

“Posebno želimo istaknuti činjenicu da hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok. Kada su druge životinje, uključujući ljude, izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav privremeno se gasi, što predstavlja obrambeni mehanizam. Zoolozi su otkrili da rakovi nemaju mogućnost podlijeganja šoku kada su izloženi okrutnim procedurama – primjerice, odsijecanju kliješta i kuhanju živih rakova u kipućoj vodi, što tradicionalno predstavlja neizmjerno okrutnu praksu pripreme u kulinarstvu, pa se njihova agonija dodatno produbljuje. Kako to konkretno izgleda u praksi znanstvenici su objasnili ovako: potrebno je 35 – 40 sekunda da rak bude usmrćen kada ga se živog uroni u kipuću vodu, a kada ih se rasijeca ili raskomada, njihov živčani sustav ostaje živ i funkcionalan do čak sat vremena nakon komadanja”, navode Prijatelji životinja.


Prijatelji životinja su istaknuli da ih je neugodno iznenadio takav prikaz nasilja na javnoj televiziji.

“Izuzetno je važno osvijestiti da priroda beskralježnjaka nikako ne podrazumijeva odsutnost receptora boli. Stoga oštro osuđujemo ovu potpuno neetičnu praksu pripreme i rezanja živih hlapova, koju samim javnim emitiranjem očito podržavate, te osobito naglašavamo da je ovakvo ubijanje i mučenje životinja sramotno i etički nedopustivo. Molimo vas da promislite o činjenici da se u vašem studiju i uz vašu privolu odvija okrutno ubijanje, što za sobom neizostavno povlači promoviranje nasilja i desenzibilizaciju i bešćutnost gledatelja prema patnji životinja. Apsolutno je pogrešno veličati mučenje i ubijanje životinja i prikazivati ga kao kulturu prehrane”, naglasili su.

Za kraj su RTL pozvali na suradnju.

“Vjerujemo da nam je zajednički interes promicanje suosjećanja prema životinjama, da ćete iz svojih programskih rješenja izbaciti i ubuduće potpuno izostaviti svaku promociju i praksu zlostavljanja te da ćete nastaviti s hvalevrijednim promicanjem nenasilja i važnosti zaštite životinja. Ostajemo na raspolaganju za sve dodatne informacije i suradnju u cilju osvještavanja javnosti o neprimjerenom i zlostavljačkom odnosu prema životinjama, kao i o potrebi njihove zaštite”, zaključili su.

Komentari