DOMAĆI MLINCI: Samo oni bakini, koje smo jeli vruće, tek izvađene iz stare peći na drva, ovako su mirisali!

Živa slika bake koja vadi tek vruće mlince iz stare peći na drva dok nam govori da ne diramo mlince, jer još nisu dobri za jelo, ali onaj miris i toplina nas mame! A, onda, nakon što odstoje u posebnoj krpi namijenjenoj samo za mlince, pa dobiju neki neobjašnjiv, tako ugodan, miris kakav samo njeni mlinci imaju! Kao da je dala cijelu svoju ljubav u njih! Da, sigurno smo ih zato toliko voljeli i još uvijek su nam omiljeni!

Iako je možda izgledalo kao da je napraviti te pline znanstvena fanstastika’ priprema je zapravo lagana i ne oduzima previše vremena. Ako imate peć na drva s kojom se grijete po zimi, ona je idealna, jer će ispasti gotovo kao bakini, a pečenje na ploči gdje inače kuhate daje najbolji okus mlincima. Naravno morate paziti da ta ploča bude čista.

Mlince možete peći i na običnoj pećnici na struju, ako uz plamenike imate i onu jednu ili dvije ploče. Samo tada mlince režite na tu veličinu.

A možete ih peći i u pećnici gdje inače pečete kolače ili meso, zagrijete ju na laganu temperaturu, povadite van sve rešetke, na dno stavite masni papir i na njega položite mlince. Zatvorite, pa za pola minute otvorite, provjerite mlince, okrenete, zatvorite. Ovdje samo pazite da  nakon skoro svake ture promijenite masni papir jer brzo izgori.


Sastojci:

1 veće jaje
6 dl brašna

1 žlica soli
malo ulja
1 dl vode

Priprema:

Od sastojaka zamijesite tvrđe tijesto te ga ostavite da odstoji. Potom ga podijelite na tri dijela i od njih oblikujte kuglice. Na pobrašnjenoj podlozi svaku kuglicu razvaljajte što tanje u oblik kruga te pecite u posudi za pečenje koju ste prethodno također posuli brašnom. Temperatura pečenja trebala bi biti 200 °C. Nakon pečenja pusitite da se mlinci još malo posuše pa ih izlomite u sitnije, a potom pripremajte uz određeno pečenje.

Komentari