Zbog napada na lezbijku EU sud kaznio Hrvatsku: ‘Kazna počinitelju je preblaga i neodgovarajuća’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

“Hrvatska pravosudna tijela konstantno čine propuste kod procesuiranja zločina iz mržnje”, upozorila je odvjetnica Ana Bandalo nakon što je Europski sud za ljudska prava presudio da hrvatske vlasti nisu adekvatno sankcionirale zločin iz 2010. godine. Naime, u siječnju prije točno 11 godina djevojka (28) je pretučena ispred noćnog kluba zato što je lezbijka.

“Sve lezbijke treba ubiti”, vikao je tada muškarac koji ju je potom izudarao po cijelom tijelu, a nasilje se prekinulo tek kada mu je jedan od njezinih prijatelja zaprijetio plinskim pištoljem. Za sve što se dogodilo te kobne večeri, napadač je dobio novčanu kaznu od 300 kuna te je kažnjen samo zbog prekršaja, a ne i zbog zločina iz mržnje.

Žrtva je pravdu odlučila potražiti na višoj instanci, koja je očito imala više razumijevanja za njezinu bol. Prema mišljenju Europskog suda za ljudska prava nadležna hrvatska tijela trebala su sagledati sve elemente. Sud je utvrdio kako je povrijeđeno pravo na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja te pravo na zabranu diskriminacije, prenosi Telegram.

Primijetili su i kako su domaće tijela u procesuiranju ovog događaja nisu bavila elementima kaznenog djela počinjenog iz mržnje, te da je kazna koja je izrečena počinitelju bila preblaga i neodgovarajuća.


Nakon što je pokrenut prekršajni postupak, napadača se više nije moglo kazneno goniti.

“Domaće vlasti su se nepotrebno dovele do situacije da zbog pokretanja neučinkovitog prekršajnog postupka nisu mogle primijeniti relevantne odredbe domaćeg kaznenog zakona o zločinu iz mržnje”, obrazložili su.

Žrtvi je na koncu dosuđeno 10 tisuća eura odštete i još 5.200 eura naknade troškova.

 

 

 

 

Komentari