ZAVRŠILA POTJERA KOJA JE ZABAVILA NACIJU: Uhićen vozač koji je tjedan dana bježao policiji

foto:screenshoot

52-godišnji Nenad zvan Talijan, stari je policijski poznanik koji je dosad prikupio čak 100-tinjak uglavnom prometnih prekršaja, zbog čega je u zatvoru bio gotovo pedeset puta.

U petak je u starom neregistriranom Opel Combu uspio pobjeći policijskim presretačima koji su ga u jednom trenutku čak uspjeli i zaustaviti, no danas je uhićen, doznaje Index.

Inače, muškarca je susjed uslikao kako usred šume kraj automobila pije pivo.

Portal Danica piše da Nenad nema šaku jedne ruke, dok na drugoj ima samo dva prsta. Potjera za njim postala je viralni hit, a puno je ljudi u komentarima navijalo za njega.


Nevjerojatnu potjeru jučer oko 10.40 sati u Rovišću kod Bjelovara snimio je čitatelj 24sata, a video možete pogledati OVDJE.

Prilagodite brzinu kretanja vremenskim uvjetima i koristite zimsku ili reflektirajuću opremu

MUP upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti, a policija će i ovoga vikenda promet pojačano nadzirati.
S obzirom na doba godine, i ovog nas vikenda, u prometnom smislu, očekuju nepovoljne vremenske prilike – magla, oblaci, rosulja, snijeg, kiša, bura. U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom se kolniku vrlo lako može izgubiti kontrola, vozilo može sletjeti s ceste ili preći u trak suprotnog smjera te se sudariti s nadolazećim vozilima.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, kada je kolnik hladniji, kao i temperaturnim razlikama u raznim dijelovima naše zemlje, županijama kroz koje vozači prolaze u jednoj vožnji.

Stoga se upozoravaju vozači da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti!

Vozače se dodatno  podsjeća kako je od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine na velikom broju autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima.  

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na ostalim cestama, zimsku je opremu obavezno koristiti u slučaju tzv. zimskih uvjeta na prometnicama, odnosno snijega ili poledice.

Vidljivost pješaka i biciklista

Za ovo doba godine karakteristični su i duži tzv. noćni uvjeti vožnje, što bi sve pješake i bicikliste koji sudjeluju u prometu u tim ranim večernjim i jutarnjim satima, kada je već ili još uvijek mračno, trebalo nagnati na pojačani oprez. No, jedan dio njih ipak ne poštuje zakonske propise i ne prilagođava svoje sudjelovanje u prometu uvjetima, što zbog smanjene vidljivost vozačima drugih vozila može imati kobne posljedice.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Bicikliste se dodatno upozorava kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kaznit novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

U tom smislu upozoravaju se vozači da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;  da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno. Uz to, koristite sigurnosne pojaseve, pri vožnji mopedima i motociklima zaštitnu kacigu, a vozači traktora i drugih radnih strojeva neka ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginule su dvije osobe: biciklist i vozač osobnog automobila.   

Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, teško je ozlijeđeno 2.080 osoba ili 11,8% manje, a lakše 7.237 osoba ili 25,0% manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo i roditeljima: da mladima koji još nisu položili vozački ispit ne daju vozila na upravljanje; da onima koji imaju položen vozački ispit ne omogućuju upravljanje vozilom ako znaju da su konzumirali alkoholna pića; te da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, a temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažu i podsjete svoju djecu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.   Pojačani nadzor prometa na cestama

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu – mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Stoga, a kako je već i najavljeno, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr, izvijestio je MUP.

Savjeti sudionicima u promet 

vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika s obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura,

kao i temperaturne razlike u različitim regijama kroz koje prolazite,

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

ne koristite mobitel tijekom vožnje,

koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,

prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,

u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Komentari