Zagrepčani opet ‘crni rekorderi’: Najpijaniji, najbrži i bez dozvole! Bilo je recidivista, a neki su zadržani iza rešetaka!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog su vikenda utvrdili ukupno 5.083 prekršaja

I ovog vikenda policija je poduzimala pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 02. – 04. listopada 2020. godine utvrdili su ukupno 5.083 prekršaja od čega izdvajamo:


365 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,98 g/kg izmjerena na području PU sisačko – moslavačke;
2.080 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko – srijemske, 220 km/h;
729 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
323 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 64 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU ličko – senjskoj, 4  prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 400 prekršaja, dok najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU međimurskoj, 16 prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, 167 prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 96 prekršaja.

Analiza prometnih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 god. (85 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 18 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 18 teških prekršaja, od čega najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 11;
upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2;
upravljanje prije stjecanja prava – 5.

Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 10 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 02. – 04. listopada 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 56 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 67 sudionika.

U razdoblju od 01.01. – 30.09.2020. godine, dogodilo se 19.563 prometnih nesreća ili 17,4% manje nego u istom razdoblju 2019. godine (23.688 nesreća). Poginula je 191 osoba ili 8,6% manje (2019. – 209 osoba). Teško je ozlijeđeno 1.699 ili 12,2% manje (2019. – 1.934 osoba). Lakše je ozlijeđeno 6.078 ili 23,2% manje (2019. – 7.917 osoba).

Stoga se nastavlja poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

Slijedom navedenog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život, mole iz MUP-a.

Savjeti sudionicima u prometu

vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika
brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)
ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
ne koristite mobitel tijekom vožnje
koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila
ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom
biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Savjeti i preporuke  za vozače mopeda i motocikala

prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti
uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima
provjeriti tlak u gumama
upaliti dnevno ili kratko svjetlo
ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga
poštivati dopuštena ograničenja brzine
prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga
voziti sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut (iznimka je samo situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)
prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se dovoljno od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)
ne voziti slalom između vozila
izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima
kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama
predviđati poteze vozača (drugih) automobila
voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe
poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.

Komentari