UMRLI OD OVE DROGE? Zna se što su konzumirala dvojica muškaraca koji su nađeni mrtvi na Sveticama u petak navečer

Foto: Zagreb.info Ilustracija

U petak navečer umrlka su dva muškarca (42) i (36), a najvjerojatnije od predoziranja gama-butirolaktonom (GBL), drogom koja se u žargonu naziva liquid, koju su zajedno konzumirali u skladištu jedne tvrtke, doznaje Jutarnji.

“U petak, 30. travnja oko 23 sata na području Maksimira u Ulici Donje Svetice, 36-godišnjak je u skladišnom prostoru trgovačkog društva iz Zagreba, zatekao beživotna tijela 38-godišnjaka i 42-godišnjaka s kojima je prethodno bio u društvu. Smrt muškaraca je najvjerojatnije nastala kao posljedica konzumacije narkotika. Kriminalističko istraživanje je u tijeku”, priopćila je u subogu ujutro zagrebačka policija.

Prema neslužbenim informacijama, policija sumnja da je droga koja je prouzročila ovo dvostruko predoziranje sa smrtnim ishodom GBL, koja je inače glavni sastojak druge slične droge, GHB, a koja se u uličnom slengu naziva i liquid, G ili tekući ecstasy, premda zapravo s pravim ecstasyjem po kemijskom sastavu nema nikakve veze.

Naime, efekt MDMA je u početnom djelovanju isti, odnosno izaziva euforiju, no kod GBL-a, ako ga se konzumira u većoj količini, dolazi do uspavljivanja i može prouzročiti smrt. Zato se koristi i kao droga za silovanje, jer opušta mišiće, a izaziva i jaku vrtoglavicu.


“Susretali smo se s pacijentima koji su konzumirali GBL i GHB, no riječ je zapravo o rijetkim slučajevima. Takvi pacijenti uglavnom, nažalost, završe na internoj jer se događaju predoziranja”, rekao je za Jutarnji kratko dr. Davor Zdunić, psihijatar na Odjelu za liječenje ovisnosti KB Sestara milosrdnica.

GBL je inače glavni sastojak druge slične droge GHB, odnosno GBL se prilikom konzumiranja u tijelu pretvara u GHB. Upravo zbog toga što je riječ o sirovoj supstanci, GBL je puno jači od GHB-a. Nakon prvoga efekta euforije koji izazivaju male doze, veće doze djeluju kao depresor živčanoga sustava te mogu izazvati komu i smrt.

GHB i GBL najčešće se pojavljuju u obliku tekućine, koja se onda kapaljkom stavlja u piće, a pogotovo je opasan ako ga se konzumira s alkoholom. Jesu li dvojica umrlih muškaraca pretjerali s dozom ili su uzimali još nešto, moći će se utvrditi tek nakon obdukcije, odnosno nakon toksikološkoga vještačenja. Smrtni slučajevi zbog GHB-a i GBL-a već su se i prije događali.

GHB je, prema nalazu vještaka, bio sastojak smrtonosnoga koktela droga koji je 20. kolovoza 2016. ubio manekena Mattea Govedaricu (20), a zbog njegove smrti na pet godina zatvora osuđen je Endij F. Š. jer je u njegovu stanu Govedarica konzumirao drogu.

Pitanje je hoće li zbog davanja prostora netko kazneno odgovarati u ovom najnovijem slučaju. Navodno je treći mladić kojeg spominje policija rekao da ih je ostavio u skladištu oko 19 sati te ih je zatekao mrtve kada se vratio. Zbog mogućnosti da je netko dvojici dao drogu da je konzumiraju ili im samo dao prostor za konzumaciju, policija provodi istraživanje.

Komentari