Umrle tri pacijentice u KBC-u Zagreb! Pojasnili su nam kako je došlo do proboja korone na Hematologiju!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Koronavirus se prošlog tjedna probio u KBC Zagreb na Zavod za hematologiju. Zarazilo se 15 pacijenata.

Ravnatelj prof.dr.sc Ante Ćorušić i Pročelnik Zavoda za hematologiju prof.dr.sc. Igor Aurer za Zagreb.info objasnili su kako je došlo do proboja te u kakvom su stanju pacijenti.

Otkrili su kako je preminulo tri bolesnika.

“Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno 7, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika”, objasnili su nam.


Pitali smo ih i jesu li neki pacijenti prebačeni u KB Dubrava.

“Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtjevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru”, odgovorili su nam.

Kako je došlo do proboja?

Otkrili su kako je moguće da se virus probio u bolnicu.

Ne možemo biti posve sigurni, no, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu”, pojasnili su.

Kažu i kako ovaj tjedan nisu imali novozaraženih.

“Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije”, rekli su nam iz KBC-a Zagreb.

Komentari