TRI SU OPCIJE ZA SMILJANU SRNEC: Što će odlučiti Vrhovni sud, trebalo bi se uskoro znati

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Vrhovni sud u četvrtak donosi odluku o sudbini Smiljane Srnec, koja se tereti da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić. U zatvoru se nalazi od veljače 2019. godine kada je tijelo otkriveno, Vrhovni sud sada može potvrditi ili ukinuti presudu.

Do nepravomoćne presude došlo je još u lipnju kada je Smiljana na Županijskom sudu u Varaždinu osuđena na 15 godina zatvora. Njezin odvjetnik, Krešimir Golubić, predao je žalbu na presudu, tvrdeći da je utvrđivanje činjenica bilo nepotpuno te da je povrijeđen kazneni postupak.

Smiljana Srnec optužena je da je ubila svoju sestru u ljeto 2000. godine, što se kosi s policijskim izvještajem iz 2005. godine, prema kojem je Jasmina posljednji put viđena 2002. ili 2003. godine. Sud je Smiljani zabranio korištenje navedenog izvještaja.

Smiljana Srnec je i prije otkrića Jasminina tijela imala susrete s policijom. 2003. godine prijavila je svog oca, Martina Dominića, zbog nasilničkog ponašanja. Drugi put je lažno prijavila da su je u travnju 2014. napala trojica Roma, oduzeli joj tri tisuće kuna i zlatni nakit. Tada je osuđena na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca.


Nestanak Jasmine Dominić prijavljen je 2005. godine, a tijelo je otkriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući Dominićevih 16. veljače 2019. godine. Vrhovni sud može donijeti tri odluke: osloboditi Smiljanu Srnec, potvrditi kaznu ili odrediti novo suđenje. Obrana se nada da će doći do ukidanja presude, jer se ne temelji na izravnim materijalnim dokazima.

Komentari