Treba li Davor Božinović zbog pucnjave na Markovom trgu dati ostavku? Evo što kaže stručnjak za sigurnost

Foto: Narod.hr

Stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila komentirao je za Dnevno.hr jutrošnji događaj na Markovom trgu u Zagrebu.

“Ranjavanje policajca na Markovu trgu u pitanje je još jednom dovelo sigurnost vitalnih institucija države te pokazalo kako se od performansa Ivana Vilibora Sinčića koji je na vrata Vlade istresao kombi pun lubenica, po tom pitanju ništa nije promijenilo, rekao je kriminalist i stručnjak za sigurnost”, Željko Cvrtila.

“Nema nekih posebnih sigurnosnih mjera”, tvrdi pa upitan o odgovornosti za manjak istih proziva Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) te samo ravnateljstvo policije na čelu kojeg je ministar Davor Božinović.

“Ovo je već druga, treća situacija koja u pitanje dovodi sigurnost vitalnih institucija države”, govori pa dodaje: “premijer je opravdano prigovorio na sigurnosno pitanje”.


Upucani policajac (31) je stabilno! Napadač koji ga je upucao na Markovom trgu sam sebi presudio na Jabukovcu!

“Sada će se odgovornost odrediti na temelju toga je li ministar dao neke smjernice da se stanje nakon performansa s lubenicama promijeni ili to pak nije učinio. Ako jest, odgovornost je na onom kod koga je zapelo”, pojašnjava nam.

Nažalost, o odgovornosti uvijek govorimo tek kada dođe do slučaja u kojem netko izgubi život ili mu on pak bude bitno ugrožen.

“Kad u socijalnoj službi čovjek ubije troje ljudi, tek onda se nešto čini”, prisjeća se pa predviđa moguće situacije.

“Mogao bi Bošnjaković kao trbuhozborac obećati mijenjanje zakona, no to je zapravo bacanje prašine u oči naroda”, zaključuje Cvrtila koji ne vjeruje da će se išta bitno promijeniti po tom pitanju.

Podsjetimo, nešto poslije 8 sati jutros, ranjen je 31-godišnji policijski službenik koji je podvrgnut operativnom zahvatu i stanje mu je stabilno. Počinitelj je pak bio u bijegu, no njegovo tijelo pronađeno je na adresi Jabukovac. MUP je izvijestio i kako je napadać sam sebi presudio.

Današnji napad na policajca podsjetio je na izjavu premijera Andreja Plenkovića otprije mjesec dana. Tada je europski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić pred ulazom u vladinu zgradu istovario hrpu lubenica.

“Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred vladom. Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred vlade, jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije i sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje”, rekao je tada Plenković.

Komentari