SVE JE VODIO OTAC: Majka i kćer za sebe i druge pribavile imovinsku korist preko 36 milijuna kuna!

foto:MUP

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije državljanke Republike Hrvatske starosti 53 i 24 godine, izvijestio je MUP.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su u razdoblju od kraja travnja 2018. godine do 10. prosinca 2020. godine u Vinkovcima i Vukovaru, 53-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vinkovaca i 24-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vukovara, nakon što su u razdoblju od siječnja 2015. godine do travnja 2017. godine sudjelovale u zločinačkom udruženju koje je ustrojio i vodio 50-godišnjak, počinile kaznena djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, u sklopu poslovanja više trgovačkih društava i poljoprivredne zadruge, za sebe i druge pribavile imovinsku korist u iznosu od 36.189.007,69 kuna.

S ciljem da imovinsku korist stečenu navedenim kaznenim djelom prikažu kao zakonitu, 53-godišnjakinja je nezakonito stečeni novčani iznos od najmanje 660.100,00 kuna iskoristila za poslovanje trgovačkog društva iz Vinkovaca, dok je 24-godišnjakinja nezakonito stečeni novčani iznos od najmanje 620.200,00 kuna iskoristila za poslovanje trgovačkog društva iz Vukovara.

Osumnjičene su na taj način stjecale osobna motorna vozila i drugu imovinu u ime i korist trgovačkih društava iz Vinkovaca i Vukovara te ih koristili za financiranje poslovanja trgovačkih društava, odnosno iste su nezakonito stečenu imovinsku korist velikih razmjera ostvarenu počinjenjem kaznenih djela uložili s ciljem prikrivanja nezakonitog porijekla. Zbog toga postoji osnovana sumnja da su počinile kaznena djela pranje novca iz članka 265., stavak 1. i 5. kaznenog zakona.


Obavljene pretrage domova i drugih prostorija

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija u Vukovaru, poslovnih prostorija trgovačkih društava u Vukovaru i Vinkovcima te pretrage više osobnih vozila te je pronađena i privremeno oduzeta razna dokumentacija i osam automobila.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranje novca iz čl. 265., stavak 1. i 5. kaznenog zakona, osumnjičene su uhićene i predane pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, a posebno izvješće je podnijeto Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

USKOK POKRENUO ISTRAGU

Uskok je u petak pokrenuo istragu protiv 53-godišnjakinje i njezine 24-godišnje kćeri zbog sumnje da su od kraja travnja 2018. do 10. prosinca ove godine kao direktorice tvrtki u Vinkovcima i Vukovaru oprale najmanje 1,2 milijuna kuna.

Uskok tvrdi da su majka i kćer, nakon što su sudjelovale u zločinačkom udruženju koje je ustrojio i vodio njihov suprug, odnosno otac, a u kojem je pribavljena imovinska korist od preko 36 milijuna kuna “u namjeri da imovinsku korist stečenu navedenim kaznenim djelom prikažu zakonitom”, nezakonito stečeni novac koristile za poslovanje svojih tvrtki.

Prema rješenju o provođenju istrage donesenim na temelju policijske prijave 53-godišnjakinja je iskoristila najmanje 660.100 kuna, a 24-godišnjakinja najmanje 620.200 kuna koje su oprale kupovinom automobila i druge imovine te financiranjem poslovanja svojih tvrtki.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenica.

Komentari