SVE BEZ POSLA I RANIJE OSUĐIVANE! Lažne bankarice od zagrebačkih umirovljenika izvukle čak 2,42 milijuna kuna

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL, Ilustracija

Alisa M. (39), Goranka Š. (31), Svetlana Š. (45) i njezina sestra Tatjana R. (37) , sve iz Pitomače, sve bez zanimanja i ranije osuđivane, optužene su za čak  18 prijevara kojima su niz zagrebačkih umirovljenika oštetile za 2,42 milijuna kuna.

Prevarantice su se predstavljala kao djelatnike banke i uvjeravale žrtve da je u tijeku zamjena novčanica. Oni su potom odlazili u banku dizali životne ušteđevine i predavali ih susretljivim “bankaricama” koje su im činile uslugu i dolazile na kućna vrata zamijeniti novčanice.

Terete sa da su milijune stekle u samo nekoliko mjeseci – od početka veljače do sredine travnja 2018. Za svaki posao posebno su pribavile mobitele. Tako su 1. veljače 2018. u trgovačkom centru na istoku grada kupile bon za mobitel, nakon čega su u nekoliko navrata između nazivale Katicu B. na njezin fiksni telefon i neistinito se predstavljale kao djelatnice banke.

Uvjerile su ženu da je u tijeku zamjena novčanica, navodeći da zastarjele novčanice nemaju valjani vodeni žig, a kada je Katica B. u to povjerovala te prema uputama 22.000 kuna i 4000 eura, koje je posjedovala u stanu spremila u kuvertu, a jedna od prevarantica ispred banke je od nje primila novac. Rekle su joj kako će ga nazad dobiti idućeg dana.


Potom je Svetlana Š.  5. veljače 2018., s mobitela  pribavljenog za prijevaru, u više navrata između 12,39 i 13,25 sati pozivala Anu P. na njezin fiksni telefon. Predstavila se imenima Marina Kovač i gđa. Miletić iz banke te u razgovoru uvjerila Anu P. kako je u tijeku zamjena starih novčanica novima. Žena je u to povjerovala i pristala da službenica banke dođe na njezinu adresu stanovanja nakon čega je Svetlana Š., navodi se u optužnici podignutoj na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, došla do adrese oštećene i od nje preuzela dvije kuverte s 2000 eura i 4000 eura te crni novčanik s 35.000  kuna te  se protupravno okoristila za 80.000 kuna.

Lažne bankarice Jelicu H. uvjerile su da podigne štednju koju ima na banci, pa kada je umirovljenica u na Jelačić placu podigla iznos od 22.060 kuna i 3090 eura, a u poslovnici iste banke u Savskoj iznos od 30.000 eura i 76.000 kuna novac je predala jednoj od navedenih. Na taj  način nepripadno su se  materijalno okoristile za 350.000 kuna, oštetivši time Jelicu H. za navedeni iznos.

 Jedna od žrtava  je i Ana Š. Kad su je dobili na telefon jedna od njih lažno se predstavila kao djelatnica banke i rekla joj kako imaju saznanja da joj je kćer preminula te da na računu u banci ima iznos od 40.300 eura, što je i bilo točno. U razgovoru su je uvjerile kako s računa u banci treba podići novac radi zamjene novčanica u što je oštećena i povjerovala te otišla u poslovnicu u banku u Resselovu gdje su joj djelatnici u banci rekli da joj ne mogu isplatiti traženu svotu već da mora ići u poslovnicu na Trgu bana Josipa Jelačića, što je i učinila.

U poslovnici na Trgu podigla je 20.322,68 eura i 19,78 kuna nakon čega je otišla u poslovnicu u Ilici i podigla  20.000 eura i 87,87 kuna, nakon čega se uputila u poslovnicu banke u Resselovoj. Nakon toga su oštećenu ponovo nazvale te joj rekle da je vide pred bankom, no da ju ne mogu primiti. Poručili su joj da ode doma. Potom su je nazvale  i uputile je da pred zgradom na adresi stanovanja čeka djelatnicu banke koja će preuzeti novac. Žena je to i učinila i predala im dvije kuverte u kojima se nalazilo  40.320 eura i 107,65 kuna, na koji način su se nepripadno materijalno okoristile za iznos od 308.463. i oštetile Anu Š. za navedeni iznos. Slično su prošle i ostale žrtve, pišu 24 sata.

Komentari