PRESLUŠANE TAJNE BANDIĆEVE SNIMKE! Evo kako USKOK gleda na odnos Petra Pripuza i pokojnog gradonačelnika

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Afera Agram dobila je svoj nastavak. U sudnici zagrebačkog Županijskog suda preslušano je 90-ak tajno snimljenih razgovora Milana Bandića i sugovornika.

“Jesi se čuo s Bobom? Je l” imamo neku praznu kompostanu da to istovarimo, a da to nitko ne zna? – pitao je Milan Bandić govoreći o zbrinjavanju otpada u Zagrebu, prenosi Večernji.

USKOK tvrdi kako se u spomenutim poslovima pogodovalo Petru Pripuzu, odnosno tvrtkama u njegovom vlasništvu, da dobiju posao za zbrinjavanjem otpada.

Osim Pripuza, Bandića, koji je u međuvremenu preminuo te Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak radi bolesti razdvojen u toj su točki, još su optuženi Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko.


No, u razgovorima koji su snimljeni od listopada 2013. do svibnja 2014., često se spominje i ime tadašnjeg ministra Mihaela Zmajlovića, kojeg je zanimalo kako će Zagreb gospodariti otpadom.

Tada se vodila i kampanja kojom su se građani pozivali da odvajaju otpad, a Bandić, nedostatak zelenih otoka, čuje se u razgovorima, pokušava riješiti postavljenjem tih zelenih otoka na parkirališta. Na za to je potrebno ukinuti neka postojeća parkirališna mjesta pa gradonačelnik daje naredbu da se to obavi. No veći je problem glomazni otpad koji se nema gdje odvoziti, pa se u jednom razgovoru tako čuje kako Bandića brine da se ne sazna da se taj otpad odvozi u C.I.O.S, jer uvijek netko, kako kaže propjeva. Bandić dalje govori da se kod “Kondora može unajmiti 218 kontejnera”. Kondor je, smatra USKOK, Bandićeva šifra u tajno snimljenim razgovorima za Pripuza, dok je u tim istim razgovorima, Leopard, Pripuzova šifra za Bandića, piše Večernji.

Na tajno snimljenim razgovorima čuje se kako je jedno od rješenja da se sve to potrpa u kamione i odveze u Veliku Goricu, na što Bandić jednom od sugovornika kaže da će se on čuti s Barišićem. No problem nastaje kada iz Velike Gorice dolazi odgovor da oni mogu primiti samo 100 tona, pa se onda dalje rješenje iznalazi u žurnom raspisivanju javnog poziva, za što USKOK u optužnici tvrdi da je napravljen po mjeri C.I.O.S.-a. U jednom od razgovora čuje se i da će se “Pero javiti na javni poziv”, a iz konteksta nekih razgovora, može se zaključiti i da oni koji razgovaraju znaju da ih se tajno prisluškuje, jer se zezaju na tu temu, pa jedan drugome govore da neće međusobno razgovarati jer je jedan od njih pod tajnim mjerama.

 

Komentari