POVISILI SU KAZNU MARINU KAMENIČKOM: ‘Pukim slučajem posljedice nisu bile još i teže’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što se tužiteljstvo žalilo na presudu Marinu Kameničkom koji je u Ilici sumanutom vožnjom skrivio prometnu nesreću u kojoj su se ugasila dva života, Vrhovni je sud 22-godišnjaku povisio kaznu.

Lani je na zagrebačkom Županijskom sudu Kamenički nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, a nakon obrazloženja tužiteljstva koje je smatralo da je zagrebački Županijski sud bio preblag, odnosno da je precijenio olakotne okolnosti, 22-godišnjak je sada pravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

“Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Brzina kojom je vozio optuženik gotovo četverostruko premašuje brzinu propisanu za naseljena mjesta (50 km/h). Osim toga, riječ je o važnoj i frekventnoj gradskoj prometnici po kojoj je u svako doba gust promet. To sve upućuje na značajan stupanj kriminalne volje na strani optuženika. Takvim bezobzirnim načinom vožnje prouzročio je smrt dvije osobe te osobito tešku tjelesnu ozljedu jedne osobe koja se od posljedica ozljeđivanja i dalje liječi. Sve te okolnosti u svojoj ukupnosti nadilaze okolnosti koje su inače potrebne za postojanje ovoga kaznenoga djela osobito u odnosu na težinu posljedica kaznenih djela iz oblasti prometa. Pukim slučajem posljedice nisu bile još i teže. Optuženiku je pravilno kao olakotna okolnost cijenjena njegova mlada dob (22 godine), ali je propušteno dati značaj činjenici da je žrtva koja je kao suvozačica u vozilu optuženika poginula bila također mlada osoba, približne dobi kao i optuženik”, naveo je u obrazloženju presude Vrhovni sud.

Podsjećamo, Kamenički je Ilicom, na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometra na sat, vozio brzinom od 195 kilometra na sat, a nakon višestrukog sudara koji je skrivio, njegov se BMW zapalio. Suđenje je lani okončano nakon samo jedne rasprave jer je Kamenički priznao djelo, što mu je također cijenjeno olakotnim.


Komentari