POKOLJ U ŠPANSKOM! Rotvajler zaklao psića pa odšetao s vlasnikom kući. Upitali smo policiju i Državni inspektorat kako je to moguće

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Ilustracija

“Istrčala sam iz stana u pidžami nakon što sam čula bolne krikove. Kad sam vidjela što se događa u dječjem parku, odmah sam pozvala policiju”, govori nam stanarka zagrebačkog naselja Špansko koja želi ostati anonimna. Kako navodi, u subotu 5. prosinca, oko 19:30 sati u Divkovićevoj ulici dogodio se brutalan napad rotvajlera na bichona, kojeg je šetao dječaćić.

“Velik pas koji je trčao parkom bez povodca na koncu je usmrtio maloga, a jadno dijete je od šoka pobjeglo do zgrade gdje živi kako bi dozvao roditelje. Bichona agresivan pas nije pustio sve dok ga nije zaklao, a uznemirujuć, gnjusan i sasvim nepotreban prizor zgrozio je sve prolaznike”, prisjeća se potresena svjedokinja.

Čim je policija stigla u park, navodi, vlasnik rotvajlera počeo se prepirati sa službenikom koji se usred konflikta u jednom trenutku uhvatio za pištolj.

“Da stvar bude još i gora, s njim je bila njegova supruga koja je počela vikati da je njezin muž tri puta ranjavan u ratu te da ima problema sa živcima”, dodaje svjedokinja kazavši da se u međuvremenu zbog galame u parku okupilo oko 20 osoba, a svađa je potrajala gotovo dva sata.


“Pravo je finale bilo kad je vlasnik rotvajlera rekao gospođi čiji je pas zaklan da će joj kupiti pet novih pasa. Nakon toga je rotvajler je otišao s vlasnikom kući kao da se ništa nije dogodilo. Pa je li to normalno?”, u nevjerici će svjedokinja.

No, sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o opasnim psima, pas koji je napao drugog psa ide na promatranje samo ako ozlijedi čovjeka. Potvrdila nam je to Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, a policija nam je kazala kako “u slučaju da je pozvana na intervenciju te utvrdi prekršaj iz nadležnosti drugih tijela, obavještava nadležna tijela radi daljnjih postupanja iz njihovog djelokruga rada i nadležnosti”.

Dakle, u slučaju da vašeg psa napadne drugi pas, policija će o svemu obavjestiti Veterinarsku inspekciju.

“Po zaprimanju obavijesti veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provodi nadzor i utvrđuje okolnosti događaja tj. napada, a veterinarski inspektor postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja i Pravilnikom o opasnim psima”, odgovraju iz Državnog inspektorata.

Policiji je poslan upit oko navedenog događaja, a odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

 

Komentari