POGINUO POLA SATA PRIJE KRAJA SMJENE: Uskoro je trebao doći kući s posla, a onda se dogodila nezapamćena tragedija

U subotu ujutro je na naplatnim kućicama Mraclin na autocesti A11 u smjeru Siska došlo do teške prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao djelatnik 53-godišnji HAC-a. Zagrebačka policija potvrdila je tek da je jutros u 5:30 vozač automobila kod naplatnih postaja Mraclin na autocesti A11 izgubio nadzor na vozilom i udario u objekt HAC-a. Kako doznaje Index, poginuo je 53-godišnji D.B. Riječ je o blagajniku koji u HAC-u radi preko 20 godina. Stradalom muškarcu je uskoro završavala smjena. Poginuo je pola sata prije odlaska kući.

Riječ je o dionici autoceste koja je besplatna otkako se dogodio veliki potres. Naime, riječ je o autocesti koja vodi prema potresom pogođenom području pa je HAC nakon potresa krajem 2020. godine objavio kako je autocesta besplatna s obzirom da preko nje ide većina pomoći za Sisak i Petrinju.

No, blagajnik je nastavio raditi. Kako saznajemo, muškarac je tu vodio evidenciju i bio u slučaju bilo kakve potrebe. U tom trenutku bio je sam u smjeni, a za 20-ak minuta trebala mu je doći zamjena.

Pošto je autocesta besplatna, rampe su bile dignute. Na policiji je da utvrdi točan razlog nesreće. Spominje se mogućnost da je mladi vozač BMW-a velikom brzinom želio proći između naplatnih kućica, no to bi sve trebalo biti jasno nakon što ga policija ispita. To bi moglo pričekati nekoliko dana s obzirom da je mladić ozlijeđen te, kako je utvrđeno testiranjem, zaražen je koronavirusom.


U trenutku nesreće većina rampi je bila dignuta, no tu je prometna signalizacija koja upozorava vozače da smanje brzinu. Rampa najbliže kućici u kojoj je bio stradali muškarac je bila spuštena, taj izlaz je bio zatvore. To sugerira da vozač BMW-a nije niti mogao niti želio izaći na taj izlaz. Stradali blagajnik bio je u sobi u kojoj se, među ostalim, nalaze snimke nadzornih kamera. Neke snimke su potpuno skršene, ali policija je ipak dobila nešto materijala. Kad su vatrogasci došli, netko je već bio pokrio tijelo muškarca što sugerira da je umro na licu mjesta.

“Kao prvo, želio bih izraziti sućut obitelji poginulog kolege od strane uprave društva kao i od nas, njegovih kolega iz sektora za naplatu cestarina i svih radnika Hrvatskih autocesta. Jutros smo dobili dojavu u 5 sati i 34 minute da se dogodila nesreća. U tom trenutku nismo znali okolnosti. I ja osobno i kolege iz ophodnje i održavanja bili smo već tu u 6 sati, neki i ranije”, rekao je na licu mjesta Ivan Ribičić, direktor sektora za naplatu cestarine.

“Vozilo se izravno zabilo u naš objekt. To nas je začudilo obzirom da je staza do objekta bila zatvorena za promet baš zbog takvih možebitnih situacija pošto je autocesta otvorena za Sisak zbog humanitarne pomoći. Čovjek je poginuo i ne znam što drugo reći, očevid je u tijeku, utvrdit će se sve okolnosti”, rekao je Ribičić. “Vjerojatno se radilo o nekoj nenormalnoj brzini obzirom na sve znakove koje smo mi postavili. Apsolutno nepoštivanje svega i nažalost dogodilo se ovo. Ne znamo u ovom trenutku je li moguće da je vozač zaspao. On je ozlijeđen, hitna pomoć je došla po njega. Naš kolega kojeg smo zatekli nažalost više nije davao znakove života. Imao je 53 godine”, ispričao je vidno potreseni Ribičić.

Na novinarsko pitanje pamti li se ovakva nesreća Ribičić je odgovorio: “Ne. Ovo je… Ne znam kako bih to opisao, tog nema ni u nekim filmovima. Sjećate se dobro one nesreće na naplatnoj postaji Sveta Helena, ali ovo je nešto gore, nešto neopisivo. Teško je obitelji, ali vjerujte, teško je i nama samima. Nije lako, eto. Doslovce su probijena tri zida. Kolege su sad sa službama, to raščišćavaju”, rekao je te dodao: “To nije naplatna kućica, to je objekt sa strane. Ispred svih kućica postoje betonske zaštitne ograde, ali ovo… Tko se ovome mogao nadati? Ne možemo sada doći ni do snimki, unutra je sve srušeno”, ispričao je Ribičić.

Komentari