PALI MLADI PREVARANTI S FACEBOOKA! Kreirali lažne profile za kreditiranje i izvlačili masne svote novca iz ljudi

FOTO: pcworld.com

Iako Internet može biti mjesto izuzetno korisnih informacija, za lopove je to plodno tlo za krađu.

Upravo su to učinili i 21-godišnjak i 29-godišnjak koji su na Facebooku kreirali dva lažna profila za kreditiranje pod nazivima „Brzi krediti“ i „Croatia krediti“.

Sporne profile su otvorili i administrirali koristeći četiri druga profila pod raznim nazivima.

Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita.


Izvor: MUP
Izvor: MUP

Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21- godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija.

Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži.

Također, osumnjičeni 21- godišnjak postupio je suprotno Rješenju Županijskog suda, u kojem se istome određuje samostalna mjera opreza zabrane pristupa svim mrežnim stranicama i svim društvenim mrežama, čime je počinio i kazneno djelo „Neizvršavanje sudske mjere“.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 6 100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21- godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.

Komentari