OBJAVLJENI NOVI DETALJI! USKOK proširio istragu u velikoj aferi Janafa!

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je sabor ukinuo imunitet s obzirom na to da su obojica i saborski zastupnici.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a policija će ga nakon pretresa doma i drugih prostorija dovesti u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama.

Njegov suosumnjičenik Barišić uhićen je ranije kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika, dok su Barišić i Grgić, zahvaljujući zastupničkom imunitetu, bili “na čekanju”.


Tužitelji su za njih zatražili i određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud.

“Nastavno na rješenje o provođenju istrage protiv 11 okrivljenika od 17. rujna 2020., Uskok je donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju”, izvijestio je Uskok u petak poslijepodne, ne navodeći imena okrivljenika.

Uz direktora Janafa istragom su od jučer obuhvaćeni prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku Uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Komentari