NESTAO ROKO ŠIMAC! Liječnike šokirale brutalne ozljede zlostavljane 20-godišnjakinje! Kao da je korišten mikser!

Nestali.hr

U nedjelju ujutro na internetskim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba objavljeno je da se od 15. listopada traga za 28-godišnjim Rokom Šimcem iz Splita koji se u četvrtak udaljio iz stana svojih roditelja u Doverskoj ulici.

Šimac, nekadašnji student ekonomije, široj je javnosti postao poznat prije osam godina kao glavni protagonist “tuluma iz pakla”, kako su ga nazvali mediji.

Tog dana sredinom studenog prije osam godina u Podstrani je teško stradala njegova 20-godišnja kolegica s fakulteta koja je u splitsku bolnicu dovedena u kritičnom stanju, a liječnici su se šokirali kada su vidjeli njezine ozljede. Spašena je nakon trosatne operacije, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Zbog specifičnih ozljeda posumnjalo se da je Šimac koristio nekakvu mehaničku napravu s rotacijom, najvjerojatnije mikser.


Liječnici se oko toga nisu uspjeli suglasiti, Splićani su ostali pri svom mišljenju, zagrebački i riječki liječnici dozvolili su mogućnost da su ozljede nastale i rukom.

Šimca je ŽDO Split teretilo za spolni odnošaj bez pristanka i ubojstvo u pokušaju svoje vršnjakinje i kolegice, a u studenom 2016. godine, četiri godine nakon događaja izrečena mu je nepravomoćna presuda od četiri i pol godine zatvora.

Sudac Mlađan Prvan dao mu je jedinstvenu kaznu zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka. Točnije, nije prihvaćena kvalifikacija ubojstva u pokušaju te je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda dobio 4 godine zatvora, a za spolni odnos bez pristanka dobio je 8 mjeseci.

– Kriv je što je 16. studenog 2012. u Podstrani u stanu Tomislava S. u cilju svog seksualnog zadovoljavanja protivno volji oštećene, za koju je znao da mu se ne može oduprijeti zbog privremene duševne poremećenosti izazvane akutnom instoksikacijom alkoholom, u spolovilo i anus ugurao ruku svjestan da joj može nanijeti teške tjelesne ozljede i pristajući na to – naveo je, među ostalim, sudac u obrazloženju nepravomoćne presude istaknuvši da je djelo počinjeno rukom, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje Jutarnji, za desetak dana na Vrhovnom je sudu zakazana sjednica na kojoj će se odlučivati o tome hoće li ova presuda splitskog Županijskog suda biti potvđena, možda s povišenom ili smanjenom kaznom ili će postupak krenuti ispočetka, što je moguće utjecalo na mladićev nestanak.

Jutarnji piše i kako se čini se da je, kako se približava sporni datum, bio vidno depresivan, odustao je od školovanja i bilo je vidljivo da se teško nosi sa spoznajom da će uskoro doznati svoju sudbinu.

Njegovi roditelji su u subotu policiji prijavili nestanak, a u trenutku kada je otišao od kuće bio je odjeven u crnu sportsku majicu Adidas, tzv.duksericu, donji dio sive sportske trenerke Adidas i obučen u tenisice. Mole se svi koji su ga vidjeli ili imaju bilo koju informaciju o njegovom nestanku da se jave na 192 ili na e-mail adresu: [email protected]

Seksualnim zlostavljačima rad za opće dobro 

U godišnjem izvještaju o radu probacijske službe u 2019. godini potvrđeno je da neki osuđeni seksualni zlostavljači umjesto kazne zatvora gule krumpire.

Prošle je godine četrnaestorici  osuđenika za kaznena djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, umjesto kazne zatvora od šest mjeseci do 15 godina, kako propisuje kazneni zakon a ovisno o težini djela, kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro!

Isto toliko osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode, za koja raspon zatvorskih kazni isti kao i za seksualno zlostavljanje djece, nije vidjelo zatvor. Svoju su kaznu mogli odraditi u bolnici, domu za starije i nemoćne, nekom centru za odgoj i obrazovanje ili za rehabilitaciju, Crvenom križu ili Caritasu, školi, vrtiću, muzeju, knjižnici, društvu za zaštitu životinja, vatrogasnom društvu, sportskom klubu…, skrenuo je pažnju portal Reci.hr

Česti uvjetni otpusti seksualnim zlostavljačima

Valja se samo nadati da osuđeni seksualni zlostavljač nije i na mjestu gdje odrađuje svoju kaznu dobio priliku za novo zlostavljanje jer podataka gdje su radili nema.

Od onih koji su bili osuđeni na kaznu zatvora, 26 osuđenika za djela protiv spolne slobode i 26 njih za djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta dobilo je uvjetni otpust.

Izrazito su zabrinjavajući podaci koje iznosi Reci.hr, a koje navodi kako prema israživanju o prije dvije godine više od 15 posto hrvatskih srednjoškolaca u dobi od 14 do 18 godina šamar ne smatra nasiljem, ne bi prijavilo nasilje u vezi, a isto toliko ih smatra i da je provokativno odjevena žena kriva za silovanje. Svaki deseti se u tom istraživanju izjasnio da je nasilje privatna stvar partnera, a svaki treći da žrtva nekad traži nasilje!

Komentari