NASTAVNICA S ADU PRIJAVLJENA ZA ZLOSTAVLJANJE: Prijave za uznemiravanje na zagrebačkoj akademiji ne prestaju pristizati

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Drama oko seksualnog uznemiravanja je podigla prašinu u cijeloj regiji, a zaobišla nije ni zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti. Na adresu Akademije dramskih umjetnosti pristiglo je sedamnaest prijava za seksualno zlostavljanje, piše Večernji.

Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije. Jedna od prijavljenih je žena.

“Da, dio ih je još uvijek na radnim mjestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana”, kaže dekanica Franka Perković Gamulin.

I to je u Hrvatskoj zasad prvi konkretni rezultat regionalnog Me Too pokreta nastalog nakon ispovijesti srbijanske glumice Milene Radulović.


U kratkom je roku na Akademiji formirana Radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice ove ustanove.

Dekanica ADU Franka Perković Gamulin govori da su angažirali i odvjetnicu, a da će ponovno imati sastanak u ponedjeljak, kada će u suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava pa vidjeti koja je daljnja procedura.

Komentari