Nakon što je uhićen predsjednik Uprave Janafa, MIP skinuo imunitete Barišiću i Grgiću!

Photo: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Desetak osoba našlo se na meti policije i USKOK-a koji su jutros na području Zagreba, Velike Gorice i Nove Gradiške zbog sumnji u gospodarski kriminal počeli s uhićenjem osumnjičenika i pretragama njihovih kuća, stanova, vozila i poslovnih prostora.

Na meti  istražitelja našla su se i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a. Radi se o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću. Njih dvojica još nisu uhićena jer im se prije toga kao saborskim zastupnicama mora skinuti imunitet. O zahtjevu za skidanjem imuniteta odlučivat će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Osim Grgića i Barišića, osumnjičen je i Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, a da mu je pretražen stan, potvrdio je njegov odvjetnik Ivo Farčić. MUP je pak o cijelom događaju izvijestio kratko.

“Rano jutros na području više policijskih uprava policija je započela s uhićenjima više osoba. Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom dana na više mjesta provodit će se pretrage na različitim lokacijama. Više detalja bit će poznato u kasnijoj fazi postupka”, naveo je MUP.


Osumnjičenici se sumnjiče za pogodovanja, trgovanja utjecajem, davanje i primanje mita, a pod istragom je i  Elektrocentra Petek. Toj se tvrtki, prema neslužbenim informacijama, pogodovalo te je dobivala radove na raznim  velikim projektima na području Velike Gorice i Nove Gradiške, a samo jedan od tih projekata bio je vrijedan  oko 150 milijuna kuna. Policija je jučer pretraživala  i prostorije tvrtke VG Vodoopskrbe.

Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o ukidanju imuniteta Draženu Barišiću i Vinku Grčiću, te Darku Puljašiću poela je u 17 sati.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučili su na sjednici o tome hoće li udovoljiti zahtjevu DORH-a o ukidanju imuniteta Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, te Darku Puljašiću.

Dražen Barišić i Vinko Grgiću povezuju se sa slučajem Janaf, dok je u ovom trenutku poznato da Puljišić nije povezan s time slučajem.

 Jednoglasno je donesena odluka o ukidanju saborskog imuniteta za dvojicu zastupnika. Na povjerenstvu je donesena jednoglasna odluka za lišenje slobode i određenje istražnog zatvora prema zahtjevu DORH-a.

Kao posljednja točka sjednice bilo je skidanje imuniteta i Darku Puljašiću. Zastupnici su i tu tom slučaju glasali jednoglasno.  Odluku Povjerenstva mora potvrditi Sabor.

Podsjećamo, kako saborski zastupnici imaju imunitet protiv njih se ne može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Sabora. Jedini slučaj u kojem zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo u slučaju da je zatečen  vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od 5 godina.

Komentari