MISTERIJ JE RIJEŠEN? Prijatelji otkrili što je godinama nagrizalo bivšeg šefa SOA-e koji je pronađen mrtav

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Misterioznu smrt Tonija Matasa još uvijek obavija veo tajni. Direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte i bivši šef SOA-ine centrale u Zadru nedugo prije nemilog događaja dugo se borio s koronavirusom, a njegovi prijatelji ostali su šokirani kad su čuli da ga više nema.

Kažu da je bio veseljak, a i materijalno situiran. Iako mu se brak raspao, a žena preudala, ostali su u dobrim odnosima. Imao je i odraslog sina, a grizlo ga je, kaže prijatelj, što je davno skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao mladić u Kaštelima. Također je bio blizak Josipi Rimac i njezinom suprugu, pišu 24sata.

No, u nedjelju je njegovo beživotno tijelo kraj Kravlje drage između Knina i Gračaca u automobilu, u kojem je, navodno, pronađen i pištolj. Imao je prostrijelnu ranu glave i policija pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu.

Koji dan ranije, točnije u petak, Matasa su ispitali u istrazi afere Vjetroelektrane jer je upravo on, navodno, lani u proljeće pronašao prislušni uređaj u autu bivše državne tajnice Josipe Rimac, i to na njezinu zamolbu, zbog čega su propale mjere tajnog nadzora osumnjičenih za milijunske malverzacije.


Ubrzo nakon što je u javnost puštena vijest da je Matas pronađen mrtav, Telegram doznaje kako je iza sebe ostavio oproštajno pismo u kojemu spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Rimac.

24sata pišu kako dobro upućeni izvori kažu kako je Matas u posljednje vrijeme imao poslovnih i obiteljskih problema, koji su kulminirali baš aferom Vjetroelektrane, kad ga je Rimac navodno optužila za izdaju.

Još prošle godine u lipnju Nacional je objavio da je poduzetnik Josip Pleslić, kojem se uz Matasa Josipa Rimac obratila o “bubi” koju je našla u svom autu, istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Rimac na nezakonite radnje poticao upravo Matas. Pleslić je, objavio je Nacional, istražiteljima izjavio da je Matas spojio Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojeg je trebalo mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta tako da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja.

Matas je tad Josipi Rimac ispričao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu pokuša pomoći na svaki mogući način.

Inače, Matas je bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića. Od kada je postao načelnik zadarske SOA-e, Matas je, tvrde očevici, u svom uredu držao uokvirenu Karamarkovu sliku, a svog bivšeg šefa i dobrog prijatelja zvao je “ćaća”.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina, gdje je ovaj neko vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac, piše portal zadarski.hr. Kad je imenovan za načelnika zadarskog centra SOA-e, Matas je, prema izvorima tog portala, imao srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao približno u isto vrijeme kad i Milijan Brkić, bivši glavni tajnik HDZ-a, za kojeg se sumnja da je svoj diplomski rad falsificirao, a s kojim je Matas bio u dobrim odnosima.

Komentari