KRADU ZA UMJETNE ZUBE! Lopovi operiraju po Novom Zagrebu i skidaju katalizatore zbog platine

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL/Screenshot

U proteklih desetak dana na parkiralištima diljem Novog Zagreba ukradeno je najmanje četiri katalizatora s automobila, a razlog krađe će vas šokirati.

Kako neslužbeno doznaje 24 sata, policija već danima u civilu traga za dobro uigranim kriminalcima, a najveći problem stvara činjenica da je vrlo teško dokazati kojem automobilu pripada pronađeni katalizator. Lopovi katalizator skidaju tako da podignu vozilo i hidrauličkim kliještima prerežu krajeve koji ga spajaju s ispuhom. Akcija traje svega dvije minute, a lopovi na njoj zarade i do nekoliko stotina eura.

“Nažalost, u svijetu su takve krađe aktualne već nekoliko godina i sad se prelilo na nas. Na njemu ne piše broj šasije ili nešto slično čime bi se povezao s određenim autom, pa je teško dokazati kome pripada”, izjavio je za 24 sata sudski vještak za promet Goran Husinec.

Ako je katalizator ispravan lopovi na njima mogu zaraditi i do tri tisuće eura, a ako su neispravni tada iz njih vade plemenite metale kao što je platina. Prema burzi metala, za 10 grama platine može se zaraditi i više od dvije tisuće kuna, a koriste ih stomatolozi i ortodonti za umjetne zube. Husinec ističe kako lopovima nisu na meti katalizatori novih automobila.


“Ako kriminalac ukrade auto, on ima problema hoće li ga moći negdje rastaviti u dijelove i kako to sve prodati. Noviji auti imaju alarme i satelitsko praćenje, pa su teža meta. Obično biraju aute stare između šest do osam godina jer ih ljudi manje čuvaju, a imaju ispravne katalizatore”, objašnjava Husinec i dodaje da se vlasnici automobila mogu osigurati tako da si ugraviraju broj šasije na stakla i retrovizore, a broj urežu na katalizator.

Komentari