Komemoracija u Srbiji: Od zagrebačke glumice Mire Furlan oprostit će se i u Beogradu

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebačka glumica Mira Furlan preminula je 20. siječnja u 66. godini života. Komemoracija će se održati u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu, pišu srpski mediji.

O terminu će javnost biti naknadno obaviještena. Furlan je u Zagrebu živjela sve do 1991. godine. U Ameriku je otišla nakon medijske hajke koju je doživjela u Zagrebu.

U JDP, čiji je bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku” Anskog u režiji Eduarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” u režiji Slobodana Unkovskog.

Dobivala je prijetnje smrću, a imala je i loš tretman od strane novinara. Nakon toga odlučila se oglasiti pismom upućenog sugrađanima, koje je objavio tjednik “Danas” 5. studenog 1991. godine.


“Ovim putem želim zahvaliti svojim sugrađanima koji su se bezrezervno pridružili ovoj maloj, usputnoj i, po svemu sudeći, ne naročito značajnoj hajci na mene. Iako usputna, ona će ipak promijeniti i označiti cijeli moj život. Što je, naravno, posve nevažno u kontekstu svakodnevnih smrti, uništavanja, razaranja i stravičnih zlodjela u kojima se odvija naš život. Preslušavajući svoju telefonsku sekretaricu, slušajući neshvatljiv broj neopisivo odvratnih poruka svojih sugrađana, čeznula sam za samo jednom jedinom porukom nekog prijatelja. Ili čak ne prijatelja. Običnog znanca. Kolege. Ali takve poruke nije bilo.

Ni jednog jedinog poznatog glasa, ni jednog jedinog prijatelja – čovjek se pita da li je to moguće. Pa ipak, hvala im. I onim plemenitim rodoljubima koji mi ljubazno obećavaju “masakr na srpski način” i onim kolegama, prijateljima i znancima koji mi svojom šutnjom daju do znanja da na njih više ne računam”, navela je između ostalog u tom pismu.

Komentari