KAZNA ZA DISKRIMINACIJU Muhamedu iz Zagreba prijetili: ‘Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj. Istrijebit ćemo vas sve’

Wikimedia

Država medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu zbog parnice pokrenute na Općinskom radnom sudu u Zagrebu koju je pokrenuo zbog rasne i vjerske diskriminacije mora isplatiti 17.600 kuna. Stvar je u tome da je Općinski sud povrijedio ustavno pravo na suđenje u razumnom roku.

Općinskom su sudu naredili i kako u najkraćem mogućem roku, ne dužem od šest mjeseci, moraju donijeti presudu u njegovu slučaju.

Parnica koju je pokrenuo još u srpnju 2012. još uvijek traje. Radio je u zagrebačkoj Hitnoj medicinskoj pomoći.

Salameh je podrijetlom iz Jordana, a u Hrvatskoj živi već više od 30 godina. Oženjen je Hrvaticom s kojom ima troje djece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je od 1997. godine.


Prvi spor pokrenuo je u prosincu 2011. zbog zastrašujućih poruka koje je tijekom zime i proljeća te godine pronalazio u svojem radnom ormariću u garderobi zagrebačke hitne pomoći u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Spor je pokrenuo protiv Zavoda, ali i Grada Zagreba.

U jednoj poruci je pisalo: “Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh iz usta. Istrijebit ćemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti.”

U drugoj: “Smrdljivi Arape, nestani iz ove kuće ili će te progutati noć”. Poruke su bile popraćene i “prigodnim” crtežima – na jednom listu bila su nacrtana vješala, a na drugome nož, a ispod crteža poruka “Biraj”, piše Jutarnji list.

Zatražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i osigura mu radne uvjete u kojima neće biti uznemiravan. Poslodavac to nije učinio te je Salameh podnio tužbu.

Kazna za Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb

Pola godine od podizanja tužbe u svom radnom ormariću je pronašao poruku “Smrdiljivi Arape, bliži ti se kraj”. Tada je pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca – hitne pomoći.

Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb nisu Mohameda Salameha zaštitili od diskriminacije.

Dosudila je da mu plate odštetu od 50.000 kuna uvećanu za zatezne kamate, kao i razliku plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, također uvećanu za zatezne kamate, a poslodavac uz to mora platiti i 57.512 kuna sudskih troškova.

Druga parnica koju je zbog ponovljenih prijetnji pokrenuo u srpnju 2012. još traje. Temeljem odluke Ustavnog suda, presuda se mora donijeti najkasnije do sredine ožujka iduće godine, piše Jutarnji.

Komentari