HOROR NA POČETKU GODINE! Mladić (18) se bori za život nakon što je skočio na krov vlaka i udarila ga je struja

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prvog dana 2021. godine, malo prije ponoći, mladić sa zagrebačkog područja teško se ozlijedio kada se popeo na teretni vagon i potom završio u induciranoj komi. Naime, 18-godišnjak je u blizini željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu na kolosijeku stradao od strujnog udara. Zadobio je teške opekline po licu i tijelu, a Glas Slavonije neslužbeno doznaje da je hitnu pomoć pozvala osoba koja se nalazila u društvu s mladićem.

U Slavoniji se dogodilo više takvih nesreća, a ovo nije prva u Slavonskom Brodu. U travnju 2016. 14-godišnjak se igrao na kolodvoru u Slavonskom Brodu kad ga je strujni udar na krovu vagona odbacio na tlo. Krajem kolovoza iste godine na koprivničkom kolodvoru teško je stradao 21-godišnjak s virovitičkog područja kad se popeo na jedan od teretnih vagona. Tragično je bilo početkom siječnja 2018. kad je 16-godišnjak smrtno stradao na krovu vagona u Zagrebu gdje je htio napraviti selfie.

Valja podsjetiti da žrtva ne mora dodirnuti žice da bi stradala jer promjer opasnosti obuhvaća čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom. Hrvatske željeznice upozoravaju i u svojoj brošuri “Opasnosti od strujnog udara uz prugu” kako je vrlo važno zapamtiti da vagon koji stoji ispod električnih vodova nije mjesto za igru, piše Glas Slavonije.

“Električni vodovi iznad vagona opasni su zbog vrlo visokog nazivnog napona od 25.000 volti te struje pri kratkim spojevima dosežu jakost od nekoliko tisuća ampera. Za usporedbu, jedan neispravan kućanski aparat kao što je obično sušilo za kosu može usmrtiti čovjeka, a radi na 220 V. Kod visokonaponskih vodova koji napajaju vlakove napon je veći 113 puta, a ako se u obzir uzmu konstrukcijske značaje željezničke visokonaponske napojne mreže, razina opasnosti u blizini željezničkih visokonaponskih postrojenja postaje tisuće puta veća nego u navedenome primjeru.


Svi koji moraju prijeći prugu neka to ne čine na otvorenoj pruzi nego na željezničko-cestovnim prijelazima ili preko nadvožnjaka i nathodnika – iako je put možda duži!

Pruzi se ne smije približavati, osim na mjestima predviđenima za boravak putnika! Samo poštovanjem signalizacije i dodatnim oprezom uz prugu može se spriječiti stradavanje djece koja na putu do škole dio puta moraju proći uz prugu ili preko nje. To su upozorenja s kojima već godinama u sklopu akcije “Vlak je uvijek brži” upoznajemo djecu, no unatoč tome i dalje se bilježe nesreće u kojima stradavaju i djeca. Kao uzroci tih stradavanja navode se ili neopreznost, ili to što vozači s kojima se u automobilu voze i djeca ignoriraju znakove upozorenja, ili nedopuštena igra u pružnom pojasu. Jedan od najdrastičnijih oblika stradavanja jest od strujnog udara”, podsjećaju iz HŽ-a.

 

Komentari