Glumila snahu pa starici ukrala sto tisuća kuna. Policija otkrila metode prevaranata koji ordiniraju Zagrebom

Photo: Dino Tijardovic/24sata, Ilustracija

Godinama policija upozorava građane da ne puštaju nepoznate ljude u svoje domove. Ali bezuspješno. Lažni bankari, maseri, doktorice i djelatnici HEP-a svakog dana pokradaju Zagrepčane, mahom one starije od 60 godina. Priče koje “prodaju” sve su uvjerljivije, a metode istrage žrtava naprednije. Naime, ovi prevaranti postali su toliko drski da će vas uvjeriti da su vaša snaha, zet ili nećak.

Prije nekoliko mjeseci starici iz Zagreba zazvonio je telefon u kasno prijepodne. Nazvala ju je žena koja se predstavila imenom supruge njezina sina i s njom razgovarala sat vremena. Prevarantica je detaljno istražila svoju “metu” pa je s njom pričala o lijekovima koje pije, članovima obitelji i automobilima koje voze. Sve kako bi zadobila njezino potpuno povjerenje. Potom, u pravom trenutku, nesretnici je kazala da je zove kako bi ju upozorila da se trenutačno u bankama provodi zamjena novčanica jer ove sa starijim serijskim brojevima uskoro više neće vrijediti, prenosi Večernji.

Sve je završilo tako da joj je lažna snaha pred kućna vrata poslala “nekog iz banke”. Starica nije ništa posumnjala kad joj se pred vratima prijavilo dvoje prevaranata prerušeno u bankaricu i policajca. Policajac joj je pokazao značku kako ne bi ništa posumnjala. Naravno, bila je lažna. Dala im je gotovo stotinu tisuća kuna. Dobro organizirani trio u nekoliko sati posla uzeo joj je životnu ušteđevinu. Nju su kao žrtvu pronašli slučajno.

Nekoliko dana prije, druga prevarantica iz dobro uigrane ekipe nazvala je sve fiksne brojeve telefona na određenoj adresi koje je pronašla u telefonskom imeniku. Nekima se predstavljala kao zdravstvena radnica koja obavlja besplatne masaže, drugima kao prodajna agentica, trećima kao doktorica koja nudi besplatne preglede. Tu joj je cilj bio ispipati teren, doznati što je moguće više o potencijalnim žrtvama. Nekoliko dana kasnije s tim informacijama nazvala je druga prevarantica i tako na već opisani način obradila žrtvu.


Doista je alarmantan podatak da se godišnje dogodi između 100 i 120 prijevara u Zagrebu. Dakle, svaki treći dan jedna osoba nastrada i ostane bez imovine i novca, od nekoliko tisuća do čak pola milijuna kuna.

Policija naglašava i kako upozorenja koja šalju kroz medije najčešće ne dopru do starije generacije pa upravo zbog toga mole sve građane da svoje roditelje, bake i djedove upozore na tu opasnost, prenosi Večernji.

Rješenje je jednostavno – čim vam netko koga ne poznajete pokuca na vrata ili kaže da vam želi ući u stan – ne puštajte ga i nazovite policiju. Budite sumnjičavi, i pretjerano ako treba. Tako nećete u nekoliko sati ili minuta ostati bez onoga što ste štedjeli cijeli život.

 

Komentari