AFERA DNEVNICE: Tomislav Saucha vidno potresen presudom! Ukupno su dobili 7 i pol godina zatvora, a evo i koliko moraju vratiti državi!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena je presuda za tzv. “aferu dnevnice”. Tomislav Saucha i Sandra Zeljko proglašeni su krivima, javlja N1.

Zeljko je nepravomoćno osuđena na 4 godine i šest mjeseci zatvora, Saucha na tri godine.

Saucha je bio prisutan na izricanju presude, Zeljko nije došla. Saucha je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Zeljko je osuđena na četiri godine i šest mjeseci. Državi moraju vratiti 590 tisuća kuna s kamatama.

Tijekom izricanja presude Saucha je bio vidno potresen.


Sud je utvrdio da su Saucha i Zeljko od studenog 2013. do siječnja 2016. dogovorili da izrade putne naloge. Naloge je potpisivao Saucha, a Zeljko ih ovjeravala, iako su znali da su lažni. Zeljko je izradila 130 putnih naloga i preuzela novac koji su potom podijelili. Od akontacija su stekli 598 tisuća kuna, utvrdio je sud.

Zeljko je proglašena krivom i za izradu putnih naloga do 2016 te lažirala potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića, za što je preuzela akontacije i dnevnice u iznosu od 349 kuna.

Tvrdili da su nevini

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko su se na početku suđenja u tzv. “aferi dnevnice” izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga. USKOK tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha u suočavanju optužio Zeljko da laže, ona nadopunila obranu: “Policija je podmetnula ključne dokaze”

Zeljko: “O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića”

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Saucha je u ranijem svjedočenju ostao pri ranijem iskazu kojeg je dao USKOK-u.

Komentari